ABD’ye göre İsrail ateşkesi kabul etti, Hamas’a göre 48 saate mümkün

Gazze Savaşı’nın 149’uncu gününde ABD’ye göre İsrail, bir ateşkes planını aşağı yukarı kabul etti. İsrail henüz doğrulamadı, Hamas ise İsrail talepleri kabul ederse 24-48 saatte ateşkesin “mümkün” olduğunu belirtti.

10 ya da 11 Mart'ta başlayacak olan Ramazan ayında olası bir ateşkes için müzakereler pazar günü Kahire'de yeniden başlıyor.

Hamas’a yakın kaynaklara göre, ocak ayı sonunda arabulucu ülkeler Katar, ABD ve Mısır ile İsrailli müzakereciler tarafından hazırlanan öneriye Hamas heyetinin "resmi bir yanıt" vermesi bekleniyor.

Teklif, "ilk aşamada" çatışmalara altı haftalık bir ara verilmesini ve İsrail tarafından hapsedilen Filistinlilere karşılık Gazze'de tutulan 42 rehinenin serbest bırakılmasını içeriyor.

ABD'YE GÖRE İSRAİL KABUL ETTİ

Washington'daki üst düzey bir Amerikalı yetkili cumartesi günü yaptığı açıklamada İsraillilerin planı "aşağı yukarı kabul ettiğini" ve "topun Hamas'ın sahasında olduğunu" söyledi. İsrail bu bilgiyi doğrulamadı.

HAMAS: 24-48 SAAT İÇİNDE ATEŞKES MÜMKÜN

Üst düzey bir Hamas yetkilisi Pazar günü AFP'ye yaptığı açıklamada İsrail'in Hamas’ın taleplerini kabul etmesi halinde Gazze Şeridi'nde "24-48 saat içinde" bir ateşkesin mümkün olduğunu söyledi.

Kahire'de müzakereler yapılacağı için isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan üst düzey yetkili, "Eğer İsrail Hamas'ın, yerlerinden edilmiş Filistinlilerin Gazze'nin kuzeyine geri dönmesi ve insani yardımın artırılmasını içeren taleplerini kabul ederse, bu önümüzdeki 24 veya 48 saat içinde (ateşkes konusunda) bir anlaşmanın yolunu açabilir" dedi.

30 BİNİ AŞKIN ÖLÜ

7 Ekim'de Hamas'ın İsrail topraklarında başlattığı saldırının ardından patlak veren savaş, Hamas'ın verdiği bilançoya göre neredeyse beş ay içinde Gazze Şeridi'nde çoğu sivil 30 bin 320 kişinin hayatına mal oldu.

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırıları ağır bir insani felakete neden oldu. BM'nin insani yardım işlerini koordine eden kuruluşu Ocha'nın sözcüsü Jens Laerke'ye göre 2,4 milyonluk nüfusun 2,2 milyonu "neredeyse kaçınılmaz" bir kıtlık tehdidi altında.

Hamas Sağlık Bakanlığı son günlerde 13 çocuğun "yetersiz beslenme ve susuzluktan" öldüğünü bildirdi.

HAVADAN PARAŞÜTLERLE YARDIM

İsrail tarafından kapatılan bölgeye karayoluyla insani yardım ulaştırmanın zorlukları karşısında, Ürdün'ün Fransa, Hollanda ve Birleşik Krallık ile işbirliği yapması sonucu ve Mısır'ın da Birleşik Arap Emirlikleri'yle işbirliği yapmasıyla paraşütlerle yardımlar gönderildi.

ABD'li bir askeri yetkiliye göre ABD de ilk hava indirme operasyonunu cumartesi günü gerçekleştirdi ve Ürdün ile ortak bir operasyonda üç askeri uçak 38.000'den fazla öğün içeren 66 "paketi" paraşütle indirdi.

Cumartesi günü BM Güvenlik Konseyi Gazze'deki gıda güvensizliğinden duyduğu "ciddi endişeyi" dile getirdi ve "büyük ölçekli" insani yardımın engelsiz bir şekilde ulaştırılması çağrısında bulundu.