Gazze’de ölü sayısı 30 bin 631’e çıktı, ateşkes müzakereleri sürüyor

Hamas Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi'ndeki İsrail saldırılarında ölenlerin sayısının 30.631'e yükseldiğini açıkladı. Arabulucular ise ateşkes sağlanması için müzakereleri sürdürüyor.

Hamas Sağlık Bakanlığı, savaşın 151’inci gününde yaptığı açıklamada Gazze Şeridi’nde ölenlerin sayısının 30 bin 631’e yükseldiğini bildirdi.

Açıklamaya göre son 24 saatte 97 kişi öldürülürken, savaşın başından beri 72 bin 43 kişi yaralandı.

İSRAİL UNRWA’YI LAĞVETMEYE ÇALIŞIYOR

BM'ye göre, nüfusun büyük çoğunluğunu oluşturan 2,2 milyon Gazzeli için kıtlık "neredeyse kaçınılmaz" olurken, insani yardımlar büyük ihtiyaçlara rağmen çok az ulaşıyor. Bu feci durum, Birleşmiş Milletler Filistinli Mülteciler Ajansı (Unrwa) ile ajansın lağvedilmesini isteyen İsrail arasındaki gerginlikle daha da kötüleşiyor. İsrail, Unrwa’yı Hamas ve Gazze'deki diğer örgütlerden "450'den fazla teröristi" istihdam etmekle suçluyor ve 12 çalışanının 7 Ekim'deki saldırıya karıştığını iddia ediyor. Unrwa'nın patronu Philippe Lazzarini BM Genel Kurulu'nda ajansın lağvedilmesinin "kötü bir düşünce" olacağını söyledi.

ATEŞKES MÜZAKERELERİ

Öte yandan Mısırlı, Amerikalı ve Katarlı arabulucular, İsrail'in elindeki Filistinli mahkûmlara karşılık Gazze'de tutulan rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir uzlaşmayı her iki taraftan da koparmaya çalışıyor.

İsrail'in başlıca destekçisi olan Amerika Birleşik Devletleri, savaşın Gazze Şeridi'nde yol açtığı insani felaket karşısında ateşkes konusunda resmi açıklamalara bakılırsa giderek daha fazla ısrar ediyor.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, pazartesi günü İsrail savaş kabinesi üyesi ve Başbakan Binyamin Netanyahu'nun önemli bir siyasi rakibi olan Benny Gantz ile yaptığı görüşmede Gazze için "derin endişelerini" dile getirdi ve Hamas'a "masadaki koşulları kabul etmesi" çağrısında bulundu.

Hamas, herhangi bir anlaşmaya varılmadan önce tam bir ateşkes, Gazze Şeridi'ne giren insani yardımın arttırılması ve İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nden çekilmesini talep ediyor.

İsrail bu koşulları reddediyor ve Hamas ortadan kaldırılana kadar saldırılarına devam etmek istediğini söylüyor.