Gazze’de binlerce kişi ilhak planına karşı yürüdü

ABD tarafından hazırlanan ve İsrail’in Batı Şeria’yı ilhak etmesini içeren projesine karşı Gazze kentinde binlerce kişi sokaklara çıktı.

İsrail’in 1 Temmuz’da ilhak projesini açıklaması bekleniyordu, ancak resmi açıklamalar ertelendiğini gösteriyor. ABD’nin hazırladığı proje, parçalanmış bir toprakta askerden arındırılmış bir Filistin devleti öngörüyor. Başkenti Doğu Kudüs olmayan bir devlet olacak.

Batı Şeria ve Ürdün vadisinde önemli bir toprak parçasının ilhakını öngören projeye karşı, Gazze kentinde binlerce kişi sokaklara çıktı.

Yürüyüşe bu bölgede iktidarda olan Hamas’ın sorumluları da katıldı. Eylemde Filistin bayrakları ve üzerinde “İlhaka hayır”, "Palestinian lives matter" (Filistinlilerin yaşamı da değerlidir) yazılı pankartları taşındı.

Bu yürüyüşten önce sabah saatlerinde Hamas Akdeniz’e doğru uyarı amaçlı 20 dolayında roket denemesi yaptı. İsrail 10 yılı aşkın bir süredir Gazze Şeridi’ne sıkı bir abluka uyguluyor.

Batı Şeria kentlerinde de gün içinde protesto eylemleri öngörülüyordu.

Filistinli müzakereci Saib Erekat, AFP’ye yaptığı açıklamada, “İlhak ya da Trump planının önerildiği bir müzakere masasına oturmayacağız zira sözkonusu olan bir barış planı değil, işgali meşrulaştırma projesidir” dedi.