Fransız ordusu ‘en zorlu’ çatışmalara hazırlanıyor!

Fransa Genelkurmay Başkanı Pierre Schill'e göre Fransız ordusu, Paris ve Moskova arasında sözlü atışmaların arttığı bir dönemde "en zorlu" çatışmalara hazırlanıyor.

Fransız Genelkurmay Başkanı Schill, Le Monde gazetesinde yayınlanan bir makalede Fransız ordusu için  "hazırdır” dedi.  Schill, “Uluslararası durumda ne olursa olsun, Fransızlar emin olabilirler: askerleri orada olacak" diye belirtti. 

Genelkurmay Başkanı, "Fransız ordusu saldırganlığa karşı korunmak ve çıkarlarını savunmak için en zorlu taahhütlere hazırlanıyor, bunu duyuruyor ve gösteriyor" ifadelerini kullandı. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron geçtiğimiz günlerde Batılı askerlerin gelecekte Ukrayna'ya gönderilmesini "göz ardı etmediğini" söyleyerek Fransa'da ve NATO içinde yoğun tartışmalara yol açmıştı. 

Tartışmalara rağmen Macron daha sonra kullandığı kelimelerin "iyi düşünülmüş" ve "ölçülü" olduğu konusunda ısrar ederken, aynı zamanda Moskova ile herhangi bir "tırmandırma mantığını" kabul etmediğini söylemişti.

General Schill, amaçlarının Fransız kuvvetlerinin sergilediği gücün “eğilimleri değiştirmesi" ve "Fransa'ya yönelik saldırıları caydırması” olduğunu ifade etti. 

Fransa özellikle "hayati çıkarlarını koruma" iddiasındaki nükleer caydırıcılığına ve başta Avrupalılar olmak üzere "müttefik ordularla eğitimli ve birlikte çalışabilir güçlere" güveniyor.

30 GÜNDE 20 BİN ASKER HAREKETE GEÇİRME KAPASİTESİ

Pierre Schill'e göre Fransa resmi olarak otuz gün içinde 20 bin asker angaje etme kapasitesine sahip ve 60 bin Fransız ve müttefik askerine komuta edebilecek şekilde kendisini donatmış durumda. 

Schill, Fransız ordusunun toplamda 121 bin askerinin olduğunu ve  24,000 yedek askeri takviye olarak çağırabileceğini belirtti. 

FRANSIZ ORDUSU KAÇ AY DAYANABİLİR?

Ancak 24 Şubat 2022'de Ukrayna'da savaşın başlamasından bu yana, bazı parlamento üyeleri ve uzmanlar, doğrudan bir çatışma durumunda birkaç aydan fazla dayanamayacak olan Fransız ordusunun teçhizat seviyesine ilişkin endişelerini dile getirdiler.

AYDA 5 BİNE YAKIN OBÜS MERMİSİ ÜRETİLECEK

Paris, 2024 yılı sonuna kadar, Rus işgali öncesindeki bin mermiye kıyasla ayda 4 bin ila 5 bin obüs mermisi üretmeyi umuyor. Ancak bu, Moskova'nın bir günde Ukrayna'ya attığı top mermilerinin sadece yarısına, hatta üçte birine tekabül ediyor. 

Bununla birlikte, bir saldırı durumunda Fransa, kuruluş anlaşmasının 5. Maddesinde üye ülkelerden birine yönelik herhangi bir saldırının örgütün toplu yanıtını tetiklemesi gerektiğini öngören NATO'nun desteğini alacak.