Fransa başbakanıydı Barselona’ya aday oldu

Fransa’da iki yıl boyunca başbakanlık görevini yürüten Katalan kökenli Manuel Valls, önümüzdeki yıl yapılacak yerel seçimlerde Barselona belediye başkanlığı için yarışacak.

1962 yılında İspanya’ya bağlı Katalonya’da doğan Manuel Valls, uzun yıllar Fransa’da milletvekili, bakan ve son olarak başbakanlık yapmıştı. 2017 yılında Essonne ilinden tekrar milletvekili seçilen Valls’ın uzun süredir Katalan siyasetine giriş yapmak istediği konuşuluyordu.

Dün bir açıklama yapan Manuel Valls, Katalonya’nın İspanya’ya bağlı kalmasından yana olan liberal Ciudadanos’un desteğiyle Barselona belediye başkanlığı seçimlerine aday olduğunu duyurdu.

KARŞISINDA GÜÇLÜ ADAYLAR VAR

Ciudadanos’un dışında ‘bağımsızlık karşıtı sol ve sağı’ bir araya getirmeyi hedefleyen Manuel Valls’ın seçimlerde şimdilik bir şansı bulunmuyor.

Valls, bağımsızlık yanlısı sol adaylardan Ernest Maragall’in yanı sıra mevcut başkan Ada Colau gibi güçlü isimlerle yarışmak zorunda kalacak. Valls’ın daha çok Barselona’daki Avrupa Birliği yanlısı elit kesimlerin desteğini almaya çalışacağı savunuluyor.

Önümüzdeki yıl yapılacak yerel seçimlerde belediye başkanlıklarını kazanmak için en çok oyu alan birinci aday olmak yeterli.

KATALONYA DOĞUMLU; BAĞIMSIZLIK KARŞITI

Manuel Carlos Valls Galfetti adıyla 1962 yılında Barselona’da doğan Manuel Valls, daha sonra ailesiyle birlikte sığındığı Fransa’da 1982 yılında vatandaşlık hakkı kazanmıştı. 1986’dan itibaren birçok yerel yönetim meclisinde yer alan Valls, 2001-2012 yılları arasında Evry şehrinin belediye başkanlığını yapmıştı.

2002 yılında belediye başkanlığına ek olarak Ulusal Meclis üyesi olan Valls, 2012-2014 arasında Sosyalist Parti iktidarı sırasında içişleri bakanı, 2014-2016 arasında ise başbakan olarak görev yapmıştı. 2017 cumhurbaşkanlığı seçimleri için partisinin ön seçimlerinde adayı olan Valls, Benoit Hamon’a karşı kaybetmişti. Ülkesi Katalonya’nın İspanya’ya bağlı kalmasını savunan Valls, bakanlık ve başbakanlığı döneminde göçmen karşıtı ve sağa yakın söylemleriyle partisi içinde de ciddi tepkiler almıştı.