Fransa Yukarı Karabağ’da uluslararası gözlem istedi

Fransa Cumhurbaşkanlığı, Türk devletinin ve Azerbaycan’ın çetelerle birlikte işgal ettiği Yukarı Karabağ’daki ateşkesin uluslararası toplum tarafından denetlenmesi gerektiğini vurguladı.

Elysée Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Azerbaycan ve Ermenistan liderleriyle yaptığı görüşmelere dair bilgi verildi. Açıklamada, Macron’un iyi niyetli müzakerelerin başlaması ve Yukarı Karabağ halkının korunması için mevcut ateşkesin bir fırsat olması istendiğine dair talebin iletildiği belirtildi.

İşgal nedeniyle yerlerinden edilen on binlerce kişinin evlerine geri dönülmesinin sağlanmasının istendiği açıklamada, Rusya’nın gözetiminde varılan anlaşmanın bazı noktaların netleştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, Rusya, ABD ve Fransa’nın arabulucu olduğu Minsk Grubu’nun ateşkes sonrası dönemin denetlenmesi için ‘rolünü oynaması’ talebi dile getirildi. Açıklamada, hem yerlerinden edilenlerin geri dönüşü ve insani yardımların ulaştırılması hem de Türkiye tarafından Suriye’den getirilen paralı askerlerin geri dönüşünün sağlanmasının uluslararası gözleme tabi tutulması gerektiğinin altı çizildi.

Fransa’nın Türkiye’nin Rusya ile birlikte Karabağ meselesinde çok fazla öne çıkmasından rahatsız olduğu biliniyor.

Dün yapılan görüşmelerde Macron’un ayrıca Karabağ’daki dini ve kültürel mirasın korunması için önlem alınmasını istediği ve Fransa’nın bölgeye insani yardıma hazır olduğunu ilettiği de açıklamada verilen bilgiler arasında.