Fransa ve Almanya ortak kara ve hava sistemleri kuruyor

AB ülkeleri ortak savunma politikasını tartışmaya devam ederken, Fransa ve Almanya buna hizmet edeceği iddiasıyla ortak hava muharebe sistemi ile ortak tank projesi geliştireceklerini duyurdu.

Pazartesi Brüksel’de yapılan Avrupa Birliği (AB) Savunma Bakanları Zirvesi’nde bir araya gelen Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı Florence Parly ile Alman Savunma Bakanı Ursula Von der Leyen, ikili bir görüşme yapmıştı.

İkili görüşmede alındığı bildirilen bir basın açıklamasıyla ortak hava muharebe sistemi (SCAF) ilan edildi. Fransa’nın komuta edeceği belirtilen bu sistem için Fransız ve Alman savunma sanayilerinin ortaklaşa çalıştıkları ve bunu iki ülkenin yönetimlerine sundukları da kaydedildi.

BİRÇOK YENİ NESİL HAVA ARACI VE SİLAHI İÇERİYOR

Önümüzdeki yıl başında araştırma ve geliştirme çalışmalarına yönelik anlaşmanın imzalanacağı SCAF projesi kapsamında Fransız Dassaul-Airbus şirketinin bir etüt gerçekleştireceği belirtildi. Ortak hava muharebe sisteminin gerçekleştirilmesi aşamasında Airbus Defence and Space şirketinin de rol alacağı da verilen bilgiler arasında.

SCAF adlı proje ile AB’nin ortak savunma çalışmalarına katkı yapılmak istendiği savunuluyor. Bu sayede halen var olan uçak ve dronlara ek olarak yeni nesil bir savaş uçağı tasarlanması planlanıyor. Projede geleceğin kruvaziyer misilleri ve dronlarının da olacağı bilgisi verildi.

ORTAK TANK GELİŞTİRİLECEK

İki ülkenin ortak tank projesini ise Almanya’nın yöneteceği kaydedildi. Alman Rheinmetall ve Krauss-Maffei Wegman ile Fransız devletine ait Nexter şirketlerinin yürütmesinde uzlaşıldı.

Krauss-Maffei Wegman ile Nexter şirketleri, 2015 yılında KNDS adıyla ortaklaşmıştı. Ortak tank projesine ilişkin araştırma-geliştirme raporunun önümüzdeki yıl içinde açıklanması planlanıyor.