‘Fransa Mısır’daki devrimci nesile yönelik baskıya ortak!’

Birçok uluslararası kuruluş tarafından yayınlanan bir raporda, Mısır’da 2011 yılındaki devrimden sonra özellikle Fransa’nın yaptığı silah ve teknolojik malzeme satışlarının öldürücü politikalara katkı yaptığı vurgulandı.

Uluslararası İnsan Hakları Ligleri Federasyonu (FIDH), Kahire İnsan Hakları Araştırmaları Enstitüsü (CIHRS), İnsan Hakları Ligi (FDH) ve Silahlanma Gözlemevi (Obsarm) adlı kuruluşlarca hazırlanan 64 sayfalık raporda, Fransız devleti ve şirketlerine sert eleştiriler getirildi.

Fransız devleti ve şirketlerinin Mısır’da özellikle son 5 yılda yaşanan kanlı baskılara katkı sundukları iddia edilen raporda, 2010 yılında 39 milyon euro olan silah satışlarının 2016’da 1,3 milyar euroya yükseldiği kaydedildi.

Fransa’nın sattığı bilişim ürünleri sayesinde Mısır devletinin muhaliflere yönelik sert takip ve gözetleme önlemlerini hayata geçirebildiği savunulan raporda, bununla muhalefetin önlendiği vurgulandı. Satılan teknolojik ürünler arasında özellikle toplu takipler, bireysel veri toplanması ve kitleleri kontrol etmeye yarayan ürünlerin olduğuna raporda yer verildi.

DEVRİMİ YAPAN NESİL ŞİMDİ FRANSA’NIN YARDIMIYLA BASKI ALTINDA

Raporda, “2011’deki Mısır Devrimi Facebook üzerinden sürekli bağlantı halinde olan genç nesil sayesinde mümkün olabilirken, Fransa bugün bu neslin henüz ‘yumurtasından çıkmadan ezilmesini’ amaçlayan gözetleme ve kontrol sistemine katkı sunmaktadır” denildi.

Raporda ayrıca Avrupa Birliği (AB) Konseyi tarafından 21 Ağustos 2013’te alınan bir kararda, Mısır’a yönelik ‘toplumu baskı altına almayı amaçlayan’ malzemelerin satışına izin verilmeyeceğinin duyurulduğu hatırlatıldı.

1981 yılında Mısır cumhurbaşkanlığına ‘seçilen’ Hüsnü Mübarek’e karşı 2011 başında düzenlenen Tahrir  Meydanı gösterileri, Mübarek’in devrilmesiyle sonuçlanmıştı. Sonrasında yapılan ve katılımın düşük kaldığı seçimlerde seçilen Müslüman Kardeşler üyesi Muhammed Mursi ise, Temmuz 2013’te Genelkurmay Başkanı Abdulfettah el Sisi yönetimindeki askeri darbeyle devrilmişti. Mursi’nin yanı sıra çok sayıda Müslüman Kardeşler üyesi idam cezasına çarptırılmıştı.