Fransa ile İtalya arasında mülteci merkezleri uzlaşısı

Son günlerde mülteci politikaları nedeniyle tartışmalar yaşayan Fransa ve İtalya’nın iltica davalarına yönelik ‘menşei ülkelerde’ ortak başvuru merkezleri açılmasında uzlaştığı duyuruldu.

Fransa’daki resmi ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile buluşan İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, mülteciler konusunda uzlaşıldığını açıkladı.

Macron’la düzenlediği ortak basın konferansında konuşan Conte, Avrupa’ya gelecek mültecilerin önemli bir kısmının başvurularının ‘geldikleri ülkelerde’ görüşülmesinde uzlaştıklarını söyledi. Conte, “Mültecilerin geldikleri ülkelerde Avrupa Birliği (AB)’ne ait merkezler açmalıyız” diye konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise, mülteciler için başvuru kabul merkezlerinin ‘sorunu Akdeniz’in öte yanında çözmek’ için önemli olduğunu savundu. Macron, diğer AB ülkelerinin en fazla mültecinin geldiği İtalya’ya destek olması gerektiğini söylerken, Avrupa’nın mülteci politikasında reformun şart olduğunu da iddia etti.

İki ülke arasında geçtiğimiz hafta aşırı sağcı ve popülistlerin oluşturduğu İtalya hükümetinin Aquarius adlı bir gemideki göçmenlerin reddedilmesi nedeniyle karşılıklı suçlamalar yaşanmıştı. Akdeniz’de kurtarılan 630 kadar göçmenin bindirildiği geminin İtalya’ya kabul edilmemesi ardından İspanya hükümeti, gemideki göçmenleri ülkesine kabul etmişti.

Özellikle İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini’nin tavrına karşı Fransa’dan ‘sinsi ve sorumsuzca’ bir politika izlendiği eleştirileri gelmişti.