Fransa iki savaş uçağı ve iki gemi Doğu Akdeniz'e gönderdi

Türk devletinin yasadışı sondaj faaliyetleri nedeniyle Doğu Akdeniz'de gerilim tırmanıyor. Fransa bölgeye iki savaş uçağı ve iki gemi gönderdi.

Fransa Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada iki Rafal savaş uçağının Girit'e gideceğini belirterek, gün içinde alanda olması beklenen uçakların "bir kaç gün" kalacağını kaydetti. Bu uçaklar daha önce Pazartesi'den Çarşamba'ya kadar Kıbrıs'ta konuşlandırılmışlardı.

Ayrıca 4 Ağustos’ta Lübnan'daki patlama nedeniyle Beyrut'a yardım götürme ylunda olan Tonnerre helikopter gemisi de Çarşamba'yı Perşembe'ye bağlayan gece Akdeniz'deki La Fayett isimli firkateyne katıldı. Bu gemi Yunan Deniz Donanması ile birlikte tatbikat yaptı.

Savunma Bakanlığı, "Bu askeri varlık, durumun özerk bir şekilde değerlendirilmesini güçlendirme, Fransa'nın serbest dolaşıma, Akdeniz'deki deniz ulaşım güvenliğine ve uluslararası hukuka bağlılığını vurgulamayı amaçlıyor" dedi.

Bu gelişmeden önce Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Türkiye'nin tek taraflı faaliyetlerine son vermesini istedi.

Macron, "Doğu Akdeniz'deki durum endişe vericidir. Türk devletinin petrol arama alanında tek taraflı kararları gerilimlere neden oluyor. Bunlar, komşu ve NATO ittifakı ülkeler arasında yatışmış bir diyalog için durmalı" dedi.

Macron, "Geçici olarak, gelecek günlerde Yunanistan dahil Avrupalı ortaklarla işbirliği halinde Doğu Akdeniz'de Fransız askeri varlığını güçlendirmeye karar verdim" diye ekledi.