Fransa'dan Rusya’nın 'uydu müdahalesi'ne tepki

Askeri uydu teknolojisini geliştirmeyi amaçlayan Fransa, Rusya’nın 2017 yılında uydulardan birine yönelik müdahalesiyle büyük tehlikeye yol açtığını duyurdu.

Le Figaro gazetesinde yer alan haberde, Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı Florence Parly’nin ülkesinin uydu sistemlerini güçlendirme konusunda kararlı olduğuna vurgu yapıldı.

Alain Barluet imzalı haberde, Rusya’nın geçtiğimiz yıl Athena-Fidus adlı askeri amaçla kullanılan bir uyduyu hedef aldığı ve sabote ettiği bilgisi verildi.

Barluet, bu olay nedeniyle hem bakan Parly’nin hem de Cumhurbaşkanı Macron’un bazı konuşmalarında ‘uzay savunmasının’ önemine vurgu yaptıklarını kaydetti.

Askeri kaynaklara dayandırılan haberde, Fransız askeri uydusunun bir Rus uydusunca takibe alındığı ve yapılan bazı müdahalelerle karadaki askeri birliklerin tehlikeye atılabileceğine yer verildi.

Habere göre Silahlı Kuvvetler Bakanı Parly, “Uzay teknolojimizi koruyacak ve her türlü saldırıyı caydıracak ciddi operasyonlar düzenlemeliyiz” dedi. Le Figaro, “düşmanın bilindiği”ne dikkat çekti.

Haberde ayrıca, ABD’nin yıllık 50 milyar dolarlık uzay ve uydu sistemleri bütçesine karşılık Fransa’nın bu alandaki bütçesinin sadece 2 milyar euro olduğu hatırlatıldı.