Fransa’da yeni kabine: Macron daha sağa kaydı

Fransa’da başbakan değişikliğiyle birlikte yeniden düzenlenen yeni kabinede Sarkozy çizgisinin ağır bastığı görülüyor.

2017’deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra başbakanlık görevine atanan Edouard Philippe, 28 Haziran’da yeniden Le Havre belediye başkanlığına seçilmesi ardından görevi bırakmıştı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, anketlerde en başarılı bulunan başbakanlardan olan Philippe’nin yerine kamuoyunda çok az tanınan ancak önceki hükümetlerde liberal politikaları uygulayan kimi bakanlıklarda müsteşarlık görevi gören Jean Castex’i getirmesi dikkat çekmişti.

Castex’in dün Macron’a sunduğu ve onaylanan yeni kabinede özellikle Sarı Yelekliler eylemlerindeki polis şiddetinin sorumlusu olarak görülen Christophe Castaner’in değişmesi önemli bulunuyor. Ancak Castaner’in yerine adı geçtiğimiz haftalarda tecavüz suçlamasıyla gündeme gelen Bütçe Bakanı Gérard Darmanin getirildi.

Dışişleri ve savunma bakanlıklarında herhangi bir değişiklik yapılmazken, Çevre Ekoloji ve Enerji Dönüşümü Bakanlığı’na Avrupa Ekoloji Yeşiller Partisi (EELV) eski üyesi Barbara Pompili getirildi. Nicolas Sarkozy döneminin Sağlık Bakanı Roselyne Bachelot ise, Kültür Bakanı olarak görevlendirildi.

Çalışma Bakanlığı’ndan alınan Muriel Pénicaud’un yerine Çevre Ekoloji ve Enerji Dönüşümü Bakanı Elisabeth Borne, Adalet Bakanı Nicole Belloubet’nin yerine ise Eric Dupond-Moretti getirildi.

Fransız medyasında yer alan yorumlarda, daha önceki kabinelere oranla Macron’un daha sağa kayan bir hükümeti tercih ettiği belirtiliyor. Ayrıca polis şiddeti ve ırkçılık tartışmalarının hemen ertesinde İçişleri Bakanlığı’na Gerard Darmanin’in getirilmesi dikkat çekti. Darmanin, hem 2007’den önceki İçişleri Bakanlığı hem de 2007-2012 arasındaki cumhurbaşkanlığı dönemlerinde güvenlikçi politikaları öne çıkaran Nicolas Sarkozy’ye yakınlığıyla biliniyor.

Kültür Bakanı Roselyne Bachelot da Sarkozy döneminde Sağlık Bakanı idi.

Kabinede 2017’deki birinci ve ikinci Philippe hükümetlerine oranla çok daha az sayıda Sosyalist Parti (PS) kökenlinin yer alması da manidar bulunuyor. Macron, cumhurbaşkanlığından önce 2014 yılına kadar sosyalist Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Elysée Sarayı Genel Sekreter Yardımcısı, 2016 yılına kadar ise Ekonomi Bakanı olarak görev almıştı. 2017’deki seçimlerde 300’ün üzerinde milletvekili çıkaran Macron’un partisi LREM içinde 120’yi aşkın kişiyle eski PS üyeleri ciddi bir yer ediniyordu. Doğrudan sağdan gelenler ise 80 civarında iken, siyasete Macron ile atılanlar ise en kalabalık grubu oluşturuyor.

LE FİGARO: TÜM YOLLAR SARKOZY'E ÇIKIYOR

Fransız Le Figaro gazetesi yeni hükümeti analiz ederken, "Macronculukta tüm yollar Sarkozy'ye çıkıyor" başlığını kullandı. Gazete, yeni hükümet bünyedindeki önemli bir çok görevde Sarkozy döneminin eski bakanları ya da Sarkozy'nin yakı dostlarının yer aldığını yazdı. 

MEDIAPART: CUMHURBAŞKANI SARKOZY

Alternatif internet gazetesi Mediapart, "Castex hükümeti: Cumhurbaşkanı Sarkozy" başlığını tercih etti.  Mediapart, "Emmanuel Macron tarafından tercih edilen hükümet kilit görevlere Nicolas Sarkozy'ye yakın isimlerin atanması ile sağcılaşmasını doğruluyor. Jean Castex'in Başbakanlığa getirilmesi ile Elysée Sarayı başbakanlık görevini silmeyi tamamladı. Ve tüm yetkileri kendinde yoğunlaştırdı" dedi. 

Le Monde gazetesi de aynı yönde bir değerlendirme yaptı. Gazeteye göre yeni hükümette bazı sürprizler ve güçlenen bir sağla birlikte büyük bir değişimler olmadı. Le Monde, Macronizmin daha da sağa evrildiğinin altını çizdi.