Fransa’da solda ortak adaylık umudu sönüyor

Fransa’da 23 Nisan’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde soldaki iki önemli adaya yönelik son kez yapılan birleşme çağrısı da sonuçsuz kaldı.

Radikal solu temsilen seçimlere katılacak olan Jean-Luc Mélenchon’un yanı sıra iktidardaki Sosyalist Parti (PS) adayı Benoit Hamon’a yönelik birleşme çağrıları son günlerde yeniden gündeme gelmişti. Hamon’un François Hollande iktidarının aksine PS’nin sol kanadını temsil ettiği ve Mélenchon’a yakın bir programının olduğu biliniyordu.

Her iki adayın ortak biçimde seçimlere gitmesi çağrısına cevap veren PS adayı Benoit Hamon, dün, Jean-Luc Mélenchon’un kendisi lehine adaylıktan çekilmesini istemişti. Hamon’un bu çağrısına cevap veren Mélenchon ise, kendisinin ‘yolunu belirlediğini’ ilan ederek, bu talebi reddetti.

Mélenchon, Sosyalist Parti’nin (PS) hemen hemen her seçimde kendi monopolünü dayatmasına karşı tutumuyla biliniyordu.

AYRI AYRI ADAYLIK HALİNDE İKİNCİ TURA KALMA ŞANSI AZALIYOR

Yapılan anketler, her iki adayın toplam oy potansiyelinin yüzde 25’ler civarında olduğunu gösteriyor. Dün yayınlanan bir ankete göre Mélenchon’un oy oranı yüzde 15’e yükselirken, Hamon yüzde 10’a kadar gerilemiş durumda.

Bunda, iktidardaki PS’nin sağ ve liberal kanatlarının eski Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron’u desteklemeleri önemli rol oynuyor.

Ancak buna rağmen, ortak bir adayla seçime gidilmesi halinde alınacak yüzde 25-26 civarında bir oy oranıyla ikinci tura kalınması oldukça muhtemel. Zira anketlere göre, ikinci tura kalması beklenen aşırı sağcı Marine Le Pen ile liberal aday Emmanuel Macron’un oy oranları da yüzde 25-27 arasında değişiyor.

Yine iki sol adayın birleşmesinin yaratacağı dinamiğin oy oranlarını daha da yukarı çekebileceği tahmin ediliyor.