Fransa’da şok eden gözaltı görüntüleri

Fransa’da yüzlerce lisenin bloke edildiği eylemler sırasında gözaltına Mantes-la-Jolie’de 146 öğrencinin gözaltına alınma biçimi şok etti.

Fransa’da eğitim reformuna ve hükümetin sosyal adaletsizliği derinleştiren politikalarına karşı lise öğrencileri Perşembe günü dördüncü kez blokaj eylemlerinde bulundu.

Ülke genelinde 45’i tamamen olmak üzere resmi rakamlara göre 280 dolayında lisede blokaj eylemleri yapıldı.

Polis öğrencilere sert müdahalede bulunarak 700’ü aşkın öğrenciyi gözaltına aldı.

Yvelines bölgesindeki Mantes-la-Jolie’de 146 öğrencinin gözaltına alınma biçimleri ise yeni tartışmalara neden oldu. Yayınlanan görüntüler şok etkisi yarattı. İki aracın yakıldığı eylemler nedeniyle gözaltına alınan öğrencilerin Saint-Exupéry lisesi bahçesinde diz üstünde elleri başlarının arkasında sıraya dizildikleri görüntülendi. Bazıları, haklarındaki suçlamaları bilmeden karakola götürüldü. Görüntülerden birinde bir polisin “İşte akıllı duran bir lise” dediği anlaşılıyor.

Fransa sosyalist partisinin eski Cumhurbaşkanı adayı ve “Generations” partisinin lideri Benoit Hamon, “Dondurucu. Kabul edilemez. Bu Cumhuriyet değildir. Fransız gençliği aşağılandı. İktidar eğer öfke değilse ne arıyor?” diye tepki gösterdi.

Sivil toplum örgütü Oxfam Fransa şubesinden Cecile Duflot, “Hoşgörülemez” derken, Paris Belediyesi Başkan Yardımcısı Ian Brossat, “Kabul edilemez görüntüler” ifadesini kullandı.

Solcu France Insoumise hareketinin milletvekili Eric Coquerel, “Kabul edilemez ve onur kırıcı şiddet” diyerek polis şiddetine tepki gösterdi.