Fransa’dan Libya uyarısı: Bölge için tehdit oluşturuyor

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Tunus ziyaretinde yaptığı açıklamada, Libya’daki son gerilimin tüm bölgeyi tehdit ettiğini belirtti.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Tunus ziyareti ardından, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian aynı ülkeye bir ziyaret gerçekleştirdi.

Drian, Tunus’tan önce Mısır’ın başkenti Kahire’de Mısır, Yunanistan ve Kıbrıslı mevkidaşları ile bir araya gelerek, Türk devlet ve Trablus merkezli hükümet arasında Kasım ayında imzalanan anlaşmaların “hükümsüz ve çıkmaz yol” olduğunu açıklamıştı.

Tunus Cumhurbaşkanı Kais Said ile bir araya gelen Le Drian, “Libya’da gerilimindeki mevcut tırmanış riski, Magreb’den Sahil’e bölgenin tümünü istikrarsızlaştırmayı tehdit ediyor” dedi.

Le Drian, Türk devletinin Trablus ile yaptığı anlaşmaların, “uluslararası hukuku kasıtlı bir şekilde yolundan saptırdığını ve durumu ağırlaştırdığını” belirtti.

BM elçisi Hasan Salame’nin barışçıl bir çözüm çabalarını desteklemeye çağıran Le Drian krizden çıkış için Libyalılar arası diyalog ve başta Libya’ya komşu ülkeler olmak üzere bölgesel aktörlerin geniş katılımını içeren siyasi bir süreç gerektiğini kaydetti.

Fransız bakanın bu açıklaması, ülkenin doğusunu elinde bulunduran mareşal Halife Haftar güçlerinin, Trablus’un doğusundaki stratejik Sirte kentini ele geçirmesinden üç gün sonrasına denk geldi. Haftar güçleri Nisan 2019’dan bu yana Trablus’u ele geçirmek için operasyon halinde.

Ocak Salı günü İtalya, Almanya, Fransa ve İngiltere Dışişleri Bakanları Brüksel'de Libya'daki son gelişmeleri değerlendirmek üzere bir araya gelmişti. Dört ülke, Türkiye’nin Libya’ya asker gönderme planını reddetmişti.

Ankara ile Trablus merkezli hükümet arasında Kasım ayı sonunda yapılan askeri ve deniz anlaşmaları ardından, Türk parlamentosu tezkereyi kabul etti ve Türk devleti Ocak ayında asker göndermeye başladı. Daha öncesinde ise Suriye’de kullandığı yüzlerce çete mensubunu Libya’ya transfer etmişti.

Libya Ulusal Ordusu’nun şefi Halife Haftar da 3 Ocak günü El Hadat televizyonunda yayınlanan konuşmasında, Türk devletinin Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti’ne destek amacıyla olası askeri müdahalesine karşı “seferberlik” ve “cihat” çağrısında bulunmuştu.

Trablus merkezli hükümeti tanımayan doğudaki Tobruk Parlamentosu, Cumartesi günü yaptığı oylamada Türkiye ile ilişkileri koparmıştı. Türk hükümeti ile Trablus arasındaki anlaşmaları da iptal eden parlamento, uluslararası toplumca da tanınan ulusal birlik hükümetinin başındaki Fayiz el Sarac’ın “vatana ihanetten” yargılanmasını da istemişti.