Fransa’da göçmenlere yardıma anayasal ‘kardeşlik’ kalkanı

Fransa Anayasa Konseyi, 1789’dan bu yana ilk kez “kardeşliği” bir ilke olarak kabul etti. Bu karar göçmenlere yardım kapsamında alındı.

Anayasa Konseyi, İtalya-Fransa sınırında göçmenlere yardımın sembolü haline gelen çiftçi Cédric Herrou’yu yaklı bularak, “kardeşlik ilkesini” tanıdı. Cédric Herrou, göçmenlere yardım ettiği gerekçesiyle soruşturmalık olmuştu.

İnsan Hakları Deklarasyonu’nun 2. maddesi adına bu “kardeşlik” ilkesi, 1789’dan bu yana ilk kez Anayasa Konseyi tarafından tanındı.

Anayasa Konseyi Bakanı Laurent Fabius’a göre yasa koyucuların bu anayasal değere, Fransa hukukunun bir köşe taşı olarak uyması gerekecek.

Anayasa Mahkemesi, kaçak oldukları gerekçesiyle göçmenlere yardım etmenin “kardeşlik” adına soruşturmaya tabi tutulamayacağı hükmüne vardı. Bu çerçevede “düzensiz oturumu” olan, diğer bir ifadeyle “kaçak göçmen” kavramı yasaklandı.

Anayasa Konseyi, yasa koyuculara kardeşlik ilkesi ve anayasanın ilkesel değerlerinden kamu düzeninin korunması arasında uzlaşıyı bulmaları için 1 Aralık 2018’e kadar süre tanıdı. Yetkililer, kaçak göçe karşı mücadeleyi kamu düzeninin korunması adına yürütüyor.