Fransa da Cezayir dönemini araştıracak

130 yıl boyunca Cezayir’i sömürge olarak elinde tutan Fransa, bu ülke ile yaşanan sorunları aşmaya çalışıyor.

1830-1962 yılları arasında Fransa’nın sömürgeleştirdiği Cezayir’de birçok baskı, işkence ve katliamlar yaşanmıştı. 1956 yılında son bağımsızlık savaşının başladığı Cezayir, 1962 Evian Anlaşması ile özgürlüğüne kavuşmuştu.

Ancak Fransa’nın halen Cezayir’deki insanlık suçlarına ilişkin özeleştiri vermemiş olması ikili ilişkileri gererken, 2,5 milyon civarındaki Cezayirlinin de Fransa’da yaşaması sorunları derinleştiriyor. Tarihte yaşananların açığa çıkarılması bu açıdan da önem taşıyor.

TARİHÇİYE GÖREV VERİLDİ

Daha önceki açıklamalarında sömürgeciliği ‘insanlığa karşı suç’ olarak niteleyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cezayir’deki sömürge dönemini ve bağımsızlık savaşında yaşananlara ilişkin tarihçi Benjamin Stora’yı görevlendirdi.

Elysée Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Stora’nın Fransa’da sömürge dönemi hafızasına ilişkin alınan yol ve Cezayir savaşına ilişkin çalışacağı ve yine bu sorunlara her iki taraftan bakışın ne olduğuna odaklanacağı belirtildi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Benjamin Stora’ya gönderdiği mektupta, özellikle Cezayir Bağımsızlık Savaşı’na ‘berraklıkla bakılması’ isteğini ilettiği duyuruldu.

Fransa’nın kararı Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmajid Tebboune tarafından geçtiğimiz Pazar alınan benzeri bir karardan sonrasına denk geldi. Tebboune, ‘gerçeği’ araştırması için Ulusal Arşiv Merkezi Direktörü Abdulmajid Şikhi’yi görevlendirmişti.