Fransa’da antisemitizm ve ırkçılıkla mücadele yasa tasarısı

Fransa Parlamento'sunda ırkçılıkla mücadeleye ilişkin 6 Mart Çarşamba günü ilk okuması yapılan yasa tasarısı, insanlığa karşı işlenen bir suçun gerekçelendirilmesi ya da alenen inkâr edilmesini suç olarak tanımlıyor.

Geçtiğimiz cuma günü Fransa’nın başkenti Paris’teki bir sinagogdan çıkan altmış yaşlarında bir Yahudi’ye yönelik şiddetli saldırıdan birkaç gün sonra, milletvekilleri ırkçı ve antisemit hakaretlere yönelik cezaların ağırlaştırılmasını amaçlayan bir yasa tasarısını 7 Mart Çarşamba günü ilk okumada kabul etti. Aşırı sağcı Rassemblement national (RN), solcu La France insoumise (LFI) ve Gauche démocrate (Demokrat Sol) ile Républicaine (Cumhuriyetçi) gruplarının üyeleri çekimser oy kullandı. Metin şimdi Senato'daki yasama yolculuğuna başlıyor.

Mathieu Lefèvre (Rönesans milletvekili) tarafından sunulan metnin hedefinde Holokost (Yahudi Soykırımı) inkârı yer alırken, "örneğin bir şirkette, kamu hizmetinde veya bir WhatsApp grubunda işlenen" kamuya açık olmayan suçlar da bu yasa tasarısında ele alınıyor.

Lefèvre Le Figaro'ya yaptığı açıklamada, "Yahudi karşıtı söylemin serbest bırakıldığı bir dönemde ceza hukukunun tepkisi amansız olmalıdır" sözlerini kullandı.

Söz konusu yasa teklifi, Ekim ayı başında Hamas ile İsrail arasındaki çatışmanın başlamasından bu yana antisemit eylemlerde artışın yaşandığı bir ortamda gerçekleşiyor.

İçişleri Bakanlığı tarafından Le Figaro'ya verilen ve Crif (Fransa Yahudi Kurumları Temsil Konseyi) tarafından ocak ayı sonunda doğrulanan verilere göre 2023 yılında 1669 antisemit eylem kaydedildi.

İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, 27 Şubat Salı günü Senato oturumunda yaptığı açıklamada, bunun bir önceki yıla kıyasla %284'lük "benzeri görülmemiş" bir artışa tekabül ettiğini belirtti. İçişleri Bakanı, daha fazla ayrıntı vermeden, 2024 yılının başında bu eylemlerin "göreceli bir düşüş" yaşayacağını belirtti.

TUTUKLAMA EMRİ ÇIKARMA OLASILIĞI

Tasarının 1. Maddesi, antisemitik, ırkçı veya ayrımcı nitelikte ciddi bir suç işleyen herhangi bir kişinin tutuklanması veya gözaltına alınması için bir mahkemenin emir çıkarmasına izin verecek.

Halihazırda, bu imkan genel hukuk veya askeri suçlar için saklı tutulurken (Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun 465. maddesi), insanlığa karşı işlenen suçları gerekçelendirme veya Holokost'un inkarı suçları, 29 Temmuz 1881 tarihli basın özgürlüğü yasası uyarınca bir yıl hapis ve 45.000 euro para cezası ile cezalandırılıyor.

Aynı şekilde, ikinci madde, aleni olmayan hakaret ve ayrımcılığa tahrik ile aleni olmayan ırkçı hakareti cezalandırmak için öngörülen ihlalleri suç haline getiriyor.

Nupes (Sol partilerden oluşan bir seçim ittifakı) tarafından sunulan bir değişiklik önergesi, "ağır cezaların caydırıcı etkisinin hiçbir zaman kanıtlanmadığını" savunarak bu maddenin kaldırılmasını talep ederken, bunun yerine "suçların tekrarlanmasını önlemek için vatandaşlık eğitim kursları" öneriyor.

Tasarının 3. maddesi ise insanlığa karşı işlenen bir suçun alenen inkâr edilmemesini suç olarak kabul ediyor.

NEFRET SÖYLEMLERİ

İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, İslamolog Gilles Kepel tarafından teorize edilen "atmosferik cihatçılığa" atıfta bulunarak "atmosferik antisemitizm" internete de sıçradığını belirtti.

İçişleri Bakanı, yasadışı içeriğin online olarak rapor edilmesine olanak sağlayan Pharos platformunun geçen yıl İsrail ile Gazze Şeridi'ni kontrol eden Hamas arasındaki çatışmayla bağlantılı 12,000'den fazla rapor aldığını da sözlerine ekledi.

Bakan ayrıca sosyal ağların, özellikle de “antisemit içeriklerin %75'ini" barındıran X'in rolüne işaret etti.

2023 yılında “düşmanca” olarak ifade edilen eylemler Hıristiyanları da hedef almış ve Müslüman karşıtı eylemler 2022 yılına kıyasla %29 oranında artış göstermişti.

Milletvekiline Lefèvre’e göre, Eski Başbakan Elisabeth Borne tarafından 2023 yılında sunulan ırkçılık ve antisemitizmle mücadele planından kaynaklanan metnin kabul edilme şansı yüksek olarak değerlendiriliyor.