Fransa’da 416 DAİŞ bağışçısı tespit edildi

Paris savcısı François Molins, Fransa’da DAİŞ çetelerinin finansmanına katılan 416 bağışçı tespit ettiklerini açıkladı. Yüzlerce toplayıcı da Türkiye ve Lübnan’da tespit edildi.

Franceinfo radyosuna konuşan savcı Molins, Fransa’da Ocak 2015’te gerçekleşen saldırılar (Charlie Hebdo ve Hyper Cacher) için DAİŞ çetelerinin 25 bin euroya ihtiyaç duyduğunu açıkladı. Molins, 13 Kasım 2015’te Paris’te 130 kişinin katledildiği saldırıların ise 80 bin euro ile organize edildiğini kaydetti.

Savcı, son iki yıl içerisinde mali istihbarat servisleri ile koordinasyon halinde yürütülen çalışma sonucunda 416 DAİŞ bağışçısının tespit edildiğini söyledi. Molins, “Bu çok fazla” diye ekledi.

TOPLAYICILAR TÜRKİYE'DE

Savcı Molins, kendisine bağlı servislerin ayrıca “çoğunluğu Türkiye ve Lübnan’da konuşlu 320 toplayıcı da tespit ettiğini” belirtti.

Le Parisien gazetesine de bir mülakat veren Molins, DAİŞ’in temel olarak iki yolla finanse edildiğini söyleyerek şöyle sıraladı: “Birincisi zekat. İkincisi ganimet”

Savcı zekat yolu ile insani amaçlı dernekler veya doğrudan aile bireylerine para gönderilerek finansman sağlandığına dikkat çekti.