Fransa’da 2005 tarzı ayaklanma endişesi

Fransa’da bir gencin polis kontrolü sırasında öldürülmesi ardından başlayan olaylarda çatışmalar yaşanırken, olayların büyümesinden endişelenen yetkililer ‘sükunet’ çağrısı yaptı.

Salı akşamı Nantes şehrindeki bir polis kontrolü sırasında kaçtığı iddia edilen 22 yaşındaki bir genç, polisin takibi sırasında vurularak öldürülmüştü.

Breil semtinde meydana gelen olayın ardından Salı gecesi yaşanan olaylardan sonra dün de birçok alanda gösteriler düzenlendi. Dün birçok noktada protesto gösterileri yapılırken, bazı yerlerde polisle çatışmalar çıktı. Gençlerin polise yönelik ‘katiller, utanmazlar’ diyerek sloganlar attığı olaylarda, polise bazı maddelerin atıldığı iddia edildi.

Polisin göz yaşartıcı bombalarla müdahale ettiği olayların, 2005 yılında haftalar süren gösterilere dönüşmesinden endişe ediliyor.

Olaya ilişkin açıklama yapan Nantes savcısı Pierre Sennès, Breil semtinde son bir haftada başka bir olay nedeniyle gerginliğin var olduğunu söyledi. Savcı, vurulan gencin polislere sahte kimlik beyan ettiğini ve karakola davet edildikten sonra kaçtığını kaydetti.

Öte yandan olayların büyümesinden endişelenen Başbakan Edouard Philippe’nin bugün Nantes şehrine geleceği duyuruldu.

Fransa’da 27 Ekim 2005 akşamı başkent Paris yakınlarında kimlik kontrolü yapan polis tarafından kovalanırken yüksek gerilim trafosuna sığınan üç gençten ikisi elektrik çarpması sonucu hayatını kaybetmişti. Kuzey Afrikalı Zyed Benna (17) ile Bouna Traoré'nin (15) ölümü ve 17 yaşındaki Muhittin Altun’un ağır yaralanması ardından başlayan olaylar ayaklanmaya dönüşmüştü.

O dönemde İçişleri Bakanı olan 2007-2012 yılları arasındaki Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, olaylara karışan gençlere yönelik ‘ayak takımı’ şeklinde hakarette bulunmuştu. Bu söz gerilimi tırmandırmış ve 11 gün süren olaylarda 4 gösterici hayatını kaybetmişti. 2005 olaylarında 9 bine yakın araç göstericiler tarafından yakılmıştı.