Fransa bazı İranlı yetkililerin mal varlıklarını dondurdu

Fransa’da İranlı muhalif grup Halkın Mücahitleri’ne yönelik saldırı planıyla bağlantılı olarak, bazı İranlı yetkililerin mal varlıkları donduruldu.

Dışişleri, İçişleri ve Maliye bakanlıkları ortak bir açıklama yaparak, Halkın Mücahitleri’ne yönelik saldırı planına dikkat çekerek, “Topraklarımızda öngörülen bu son derece ağır eylem yanıtsız kalamazdı” dedi.

İranlı iki yetkili ile İran Güvenlik ve İstihbarat Bakanlığı’na bağlı bir müdürlüğün mal varlıklarının altı aylığına dondurulduğu bildirildi.

Mal varlıkları dondurulanlardan birinin Almanya’da tutuklanan İranlı diplomat Esadullah Esadi olduğu belirtildi.

Halkın Mücahitleri’ne bağlı sürgündeki İran Ulusal Direniş Konseyi’nin 30 Haziran’da Paris’te gerçekleşen yıllık kongresine yönelik bir saldırı planı boşa çıkarılmıştı.

Kongreye ABD Başkanı Donald Trump’a yakın isimler de vardı. Bu kongreye yönelik saldırı planı kapsamında Belçika’da araçlarında patlayıcı madde taşıyan İranlı bir çift yakalanmıştı.

Temmuz ayında da Avusturya’daki İran büyükelçiliğinde görevli 46 yaşındaki diplomat, Almanya, Fransa ve Belçika’da düzenlenen operasyonlar kapsamında gözaltına alınmıştı.

Almanya Federal Savcılığı, Esadi’nin “istihbarat faaliyetleri” ve “cinayet işlemeye yönelik komplo” suçlamaları ile tutuklandığını açıklamıştı. Esadi’nin Mart ayında Belçika’da yaşayan İranlı bir çiftten, muhaliflerin yıllık kongresine bombalı saldırı gerçekleştirmesini istediği iddia ediliyor. Patlayıcıları çifte veren kişinin de Esadi olduğu öne sürülüyor. İran rejimi, bu suçlamaları reddediyor

Alman mahkemesi bu hafta başında İranlı diplomatın Belçika’ya gönderilmesine onay verdi.