Fransa Başbakanı istifa etti

Fransa Başbakanı Edouard Phlippe, hükümetinin istifasını Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a sundu. Macron kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Başbakan Philippe, bu sabah hükümetinin istifasını sundu. Açıklamada, yeni hükümet belirlenene kadar Başbakan ve hükümet üyelerinin günlük işleri sürdürmeye devam edeceği belirtildi.

İktidar haftalardır izlenecek yeni yolu belirlemek için istişarelerde bulunuyordu. İstifa, geçen haftaki belediye seçimlerinin ikinci turundan sonrasına denk geldi. İktidar partisi LREM seçimlerde ağır yenilgi almış, sandıklara yeşil sol damgasını vurmuştu.

Mevcut Başbakan Edourd Philippe de belediye seçimlerinde Havre bölgesinde geniş bir çoğunlukla seçilmişti. Havre Belediye Meclisi’nin Cumartesi toplanarak belediye başkanını seçmesi bekleniyor. Yeni hükümetin başına yeniden Philippe’in geçip geçmeyeceği bilinmiyor.

Cumhurbaşkanı’nın önünde ise önemli engeller var. Bunların başında kendi siyasi önceliklerine uyacak bir hükümet kurmak geliyor. 2022 yılına kadar sürecek hükümetin, ekonomik canlanma, cumhuriyetçi bir düzenin tesisi, Avrupa egemenliğinin savunulması ve sosyal güvenliğin yeniden biçimlendirilmesi gibi öncelikler üzerine durması gerekiyor. Sosyal güvenlik meselesi için de yoğun protestolarla karşılanan ve durdurulmak zorunda kalan emeklilik reformuna yeniden el atmak gerekecek.

Cumhurbaşkanı izlediği politikalarla halkın desteğini önemli oranda kaybetti. Haziran sonunda yayınlanan bir ankete göre Başbakan Philippe’e destek yüzde 51’e yükselirken, Macron’a destek yüzde 44’e düştü.