Finlandiya, Neo-Nazi örgütü yasakladı

Finlandiya'da Åbo Üst Mahkemesi, Neo-Nazi ve yabancı düşmanı Kuzey Direniş Hareketi'nin (NMR) yasaklanmasına karar verdi. İskandinavya'nın 4 ülkesinde örgütlü olan NMR, ırkçı ve Nazi örgütlerin en saldırganı olmasıyla tanınıyor.

Tammerfors İlk Mahkemesi, geçtiğimiz Kasım ayında NMR'nin, nefret söylemlerini yaygınlaştırdığı, güce ve saldırganlığa önem verdiğini ve şiddete başvurduğunu belirterek kapatılmasını kararlaştırmıştı.

NMR'nin kararı temyiz etmesi üzerine dava Åbo Üst Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.

Üst Mahkeme'de yapılan duruşmada NMR, İlk Mahkeme'nin verdiği yasaklama kararının örgütlenme ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu, üyelerinin başvurduğu şiddet eylemlerinin NMR'yle ilgisi olmadığını öne sürerek, kapatılma kararının iptalini ve uyarı cezası verilmesiyle yetinilmesini istedi.

ETNİSİTEYE DAYALI İSKANDİNAVYA DEVLETİNİ KURMAK İSTİYOR

NMR yöneticileri, mahkemede yaptıkları savunmada örgütün beyaz ırktan insanların iktidarını savunmadığını öne sürmekle birlikte Nasyonal Sosyalist düşünceleri benimsediğini ve amaçlarının etnisiteye dayalı bir İskandinavya devleti kurmak olduğunu kabul etti.

Mahkeme kararında NMR'nin şiddete karşı olduğunu veya vazgeçtiğini gösteren bir emareye rastlanmadığı ve  şiddete başvuran üyelerine yöenelik önlem almadığı belirtildi.

NMR'nin çalışmalarında ırkçı düşüncenin merkezi bir rol oynadığı, örgütün soykırımını inkar ettiği ve şüpheyle karşıladığı, çalışmalarında nefret söylemleri ve semitizim karşıtlığını yaygınlaştırdığı vurgulandı.

NMR'nin 2011-2016 yıllarında birçok üyesinin siyasi muhaliflerine şiddet uyguladığı için ceza almasına rağmen bunlardan hiçbirinin örgütten atılmadığına dikkat çekildi.

KAPATILDI

Tüm bunların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde belirtilen ifade özgürlüğü kapsamında görülemeyeceği değerlendirmesini yapan mahkeme, uyarının yeterli olmadığına hükmederek, örgütün kapatılmasına karar verdi.

Mahkeme, ayrıca örgütün ekonomik ve ticari faaliyetlerde bulunamayacağını belirtti. NMR ile yakın ilişki içinde bulunan ve ırkçı yayın yapan ve kitaplar satan 'Pohjoinen Perinne' adlı derneğin de kapatılması kararlaştırıldı.

Kararın açıklamasından sonra internet sitesinden açıklama yapan NMR, mahkeme kararını eleştirdi ve karar yürürlüğe girene kadar çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.

NMR'nin açıklaması kapatılma kararını ele alması için Yüksek Mahkeme'ye başvuracağını gösteriyor. Eğer Yüksek Mahkeme, NMR'nin başvurusunu kabul ederse karar verilene kadar NMR çalışmalarını sürdürecek. Ret kararı vermesi durumunda 27 Kasım günü Üst Mahkeme'nin kararı yürürlüğe girecek ve NMR tüm çalışmalarını durdurmak zorunda kalacak.

KİTLESEL GÖSTERİLER YAPILMIŞTI

NMR üyesi bir Nazinin 2016 yılının Eylül ayında başkent Helsinki'de 28 yaşındaki bir genci döverek ölümüne yol açması Finlandiya'da büyük tepkilere neden olmuştu. 22 örgüt ve kuruluş, ırkçı ve Nazi örgütlerin yasaklanmaı için bir kampanya başlatmış ve ülkenin pek çok yerleşim biriminde on binlerce kişinin katıldığı protesto eylemleri yapılmıştı.

Bu gösterilerin ardından Emniyet Genel Müdürlüğü, NMR'nin ideolojisi nedeniyle potansiyel bir tehlike oluşturduğunu, şiddet eylemlerine başvurduğunu ve demokrasi için bir tehdit oluşturduğunu belirterek yasaklanması için mahkemeye başvurmuştu.

İSVEÇ'TE DE YASAKLANMASI İSTENİYOR

NMR, Finlandiya'nın yanı sıra İsveç, Norveç ve Danimarka'da da çalışma yürütüyor. Örgüt, sosyalist, komünist, göçmen örgütleri ve eşcinsellerin gösterilerine yönelik provokasyon ve saldırılar yapmakla tanınıyor.

Geçtiğimiz aylarda İsveç'in Gotland Adası'nda düzenlenen 'Politikacılar Haftası'nda NMR üyelerinin eşcinsellerin etkinliklerine saldırmaları, siyasi partilerin toplantılarını sabote etmeleri tepkilere neden olmuş, aralarında Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin de bulunduğu pek çok parti ve örgüt NMR'nin yasaklanmasını istemişti.

Bu ayın başında İsveç'de yapılan milletvekili ve belediye seçimlerine katılan NMR'nin parlamento veya belediye meclislerinde temsil edilme girişimi fiyaskoyla sonuçlandı. Tek bir üyesini bile parlamento ve belediye yönetimine seçtiremedi.