Filistinliler genel greve gitti

Filistinliler İsrail’i “Yahudi ulus-devleti” olarak tanıyan yasaya karşı, genel greve gitti.

İşgal altındaki Batı Şeria, Gazze ve İsrail’in işgal ederek kendisine bağladığı Doğu Kudüs’te okullar ve işyerlerinin çoğu kapalı kaldı.

Batı Şeria’daki Ramallah kenti, İsrail’in kuzeyinde Arapların yaşadığı Jatt kentinde protesto eylemler öngörülüyor. Araplar İsrail nüfusunun yüzde 17.5’ini temsil ediyor. Bunlar İsrail’in kurulması ardından kendi topraklarında kalan Araplardan oluşuyor.

İsrail’i “Yahudi devleti” olarak tanıyan yasa 19 Temmuz’da, Başbakan Benyamin Netanyahu’nun desteğiyle parlamentoda geçmişti. Bu yasa, sadece Yahudilere kendi kaderini tayin hakkı verirken, İbraniceyi de tek resmi dil olarak belirliyor. Özel bir statüsü olan Arapça ise resmi dil olarak ifade edilmiyor.

Yasa maddelerinin hiçbirinde vatandaşlar arasında eşitlik veya ülkenin demokratik karakterine vurgu yapılmıyor. Bu da İsrail’in Yahudi karakterinin, diğer ilkelerin önüne geçebileceği endişesine neden oluyor. Ayrıca Arap azınlık bu yasa ile ikinci sınıf vatandaşa dönüştükleri tepkisinde bulunuyor.

Bu grevle aynı zamanda Batı Şeria’daki Han El Ahmer köyü sakinlerine destek amacıyla da yapılıyor. 200 kişilik köy, İsrail tarafından illegal olarak değerlendirildiği için yıkılmaya mahkum edildi.