Filistinliler İsrail ile güvenlik işbirliğine geri döndü

Filistin yönetimi, İsrail ile Mayıs ayından bu yana resmi olarak askıya alınan güvenlik koordinasyonuna geri döneceklerini açıkladı.

Filistin Sivil İşler Bakanı Hüseyin El Şeyh, "(Filistin Yönetimi Başkanı) Mahmud Abbas'ın uluslararası temasları ışığında (...) ve İsraillilerden aldığımız yazılı ve sözlü taahhütler ışığında, 19 Mayıs 2020'den önceki gibi ilişkilerimize devam edeceğiz" dedi.

Mahmud Abbas, 1967'den beri İsrail tarafından işgal altındaki Batı Şeria'nın ilhak edilmesi projesini protesto etmek amacıyla Mayıs ayında güvenlik koordinasyonunu askıya almıştı. İlhak projesi de daha sonra askıya alınmıştı.

Alınan bu karar özellikle Filistinli hastaların İsrail hastanelerine nakillerini etkilemişti.

Filistin Yönetimi, İsrail ile koordinasyonunu durdurarak, başta gümrük vergileri olmak üzere İsrail tarafından Filistin adına toplanan vergi transferlerini de durdurmuştu.

Bu gelirlerden mahrum kalan Filistin Yönetimi, Covid-19 salgını nedeniyle Filistin ekonomisinin yavaşladığı bir dönemde memur maaşlarını da kesmek zorunda kaldı.

Hüseyin El Şeyh, İsrail-Filistin ilişkilerinde 19 Mayıs'tan öncesine dönülmesinin aynı zamanda Filistin Yönetimine vergi transferlerinin yeniden başlaması anlamına gelip gelmeyeceğine açıklık getirmedi.

Bu açıklama, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun İsrail ziyaretinin arifesine denk geldi.

Filistinliler, ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat Joe Biden'ın zaferini selamlamışlardı.