Filistinli mültecilere yardım ofisi kapatıldı

ABD’nin finansmanını kesmesi nedeniyle mali sıkıntıya giren Filistinlilere yardım amaçlı BM ofisi, kapatıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) bağlı Bireşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’nun (UNRWA) birçok çalışanının işten çıkarılması nedeniyle Gazze Şeridi’ndeki merkezin kapatıldığı duyuruldu.

UNRWA çalışanlarını temsil eden sendikadan yapılan açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın mali yardımları kesmesi sonrasındaki işten çıkarmalara cevap olarak Gazze’deki merkezin kapatıldığı belirtildi. Pazartesi günü merkez çalışanlarının başlattığı greve değinilen açıklamada, dünden itibaren de merkezin kapatıldığı kaydedildi.

2017’de 350 milyon dolar aktararak UNRWA’nın bütçesinin en büyük payını karşılayan ABD, Donald Trump’ın aldığı kararla artık bütçeye katkı sunmayacak. Gazze’de yüzlerce BM görevlisi çalışanı bulunan UNRWA’nın 13 bin kadar Filistinli çalışanı da bulunuyordu. 

Gençler arasında yüzde 70, toplamda da yüzde 53 civarında işsizlik oranının olduğu Gazze’ye yardımların kesilmesiyle ciddi bir insani kriz yaşanacağından endişe ediliyor.

Donald Trump’ın mali yardımları kesmesi ardından UNRWA’nın Gazze ve Batı Şeria’daki 250 çalışanının işine son verilirken, 500 kadar çalışanın sözleşmeleri de tam günden yarım güne düşürülmüştü. Buna tepki gösteren diğer çalışanlar ise greve gitmişti.

Trump, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı ardından Filistinli yöneticilerden sert tepki görürken, Filistinlileri İsrail’le müzakerelere yanaşmamakla suçlamıştı. Filistin yönetimi ise, İsrail’in görüşme taleplerini reddettiğini savunuyor.