Filipinler’deki çatışmalarda 100’e yakın ölü

Filipinler’de DAİŞ’e bağlı bir grup ile devlet güçleri arasında yaşanan şiddetli çatışmalarda altı günde 100’e yakın kişi öldü. 2 bin dolayında sivil çatışma bölgesinde mahsur kaldı.

Filipin silahlı kuvvetleri, Mindanao adasının kuzey batısındaki Marawi kentinin bazı mahallelerini yoğun bombardımana tuttu. Filipin ordusu, DAİŞ’e bağlı silahlı grupların sivilleri katlettiğini belirtiyor.

Filipinler Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte, takımadanın ikinci büyük adası olan Mindanao’da Salı günü sıkıyönetim ilan etti.

200 bin nüfuslu Marawi kenti sakinlerinin büyük çoğunluğu kenti terk etti.  2 bin dolayında sivil halen silahlı grupların işgalindeki alanlarda mahsur kalmış durumda.

Yerel yetkili Zia Alonto Adingo, sivillerin kendilerine telefon yoluyla mesaj göndererek, yardım çağrısında bulunduğunu belirtti.

Cumartesi günü, Ramazan ayının birinci günü yetkililer bombardımanların yoğunlaştırılacağını açıklamıştı.

Yetkililer, sözkonusu grubun Marawi’de 3’ü kadın ve biri çocuk olmak üzere 19 sivili bir üniversitede katlettiğini bildirdi. Filipinler ordusunun sözcülerinden Jo-ar Herrera, AFP’ye verdiği demeçte “Bunlar sivil, kadın. Bu teröristler halka karşı” dedi.

Öldürülen 19 sivilin yanısıra çatışmalarda 15 asker, 2 polis ve silahlı gruplardan 61 kişinin öldüğü bilgisi verildi.  Son altı günde ölenlerin sayısı en az 97’ye yükseldi.

Marawi’deki çatışmalar güvenlik güçlerinin, DAİŞ’in Filipinler şefi olduğu belirtilen İsnilon Hapilon’un saklandığından şüphe edilen bir noktaya düzenlediği operasyonun ardından başladı. ABD de Hapilon’un başına 5 milyon dolar ödül koydu. Hapilon aynı zamanda alıkoyma eylemlerinde sürekli gündeme gelen Ebu Seyyaf örgütünün yöneticileri arasında yer alıyor. Operasyonda güvenlik güçleri başarısız oldu. Onlarca silahlı grup elemanı orduyu püskürttükten sonra, kentti yağmaladı ve DAİŞ bayrağını dikti. Bu grup, bir kilise de rahip ve 14 kişiyi de rehin aldı, binaları ateşe verdi. Rehinelerin durumu bilinmiyor.