Filipinler-AB serbest ticaret müzakereleri ‘çok yakında’ başlayacak

Ticarette büyük ölçüde Çin'e bağımlı olan Güneydoğu Asya ülkesi Filipinler, özellikle "ekonomisinin daha dirençli hale gelmesine yardımcı olmak" için diğer ülkelerle ortaklıklarını güçlendirmek istiyor.

Filipinler Dışişleri Bakanı Enrique Manalo pazartesi günü AFP'ye verdiği bir mülakatta Filipinler ile Avrupa Birliği arasında serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin "çok yakında" başlatılmasını umduklarını söyledi.

Bakan, ticarette büyük ölçüde Çin'e bağımlı olan Güneydoğu Asya ülkesinin, özellikle "ekonomisinin daha dirençli hale gelmesine yardımcı olmak" için diğer ülkelerle ortaklıklarını güçlendirmek istediğini açıkladı.

Manalo, "AB ile serbest ticaret müzakerelerine çok yakında başlamayı umuyoruz" diye ekledi.

Manila aylardır Avrupa Birliği ile serbest ticaret anlaşması yapmak üzere ön görüşmeler yürütüyor.

Yaklaşık on yıl önce, eski başkan Rodrigo Duterte (2016-2022) liderliğindeki uyuşturucuya karşı ölümcül savaş nedeniyle bir önceki anlaşma girişimi başarısız olmuştu.

"Gerçekte hedeflediğimiz şey daha fazla ekonomik esnekliktir" diyen Bakan, ister insan kaynaklı ister doğal olsun "ani değişikliklere" uyum sağlayabilmenin önemine dikkat çekti.

Manalo’ya göre "daha fazla ekonomik güvenlik ve daha fazla ekonomik esneklik" "ulusal güvenliğe" katkıda bulunacak.

Bakan Manalo, AB ve Filipinler'in özellikle temel mineraller alanındaki işbirliklerini, Filipinler'deki işleme faaliyetlerini arttırırken mevcut tedarik zincirlerini kullanarak güçlendirmeye çalışacaklarını söyledi.

ÇİN İLE TIRMANAN GERGİNLİK

Filipinler bir süredir sık sık Çin’e tepkide bulunarak, deniz sahasındaki anlaşmazlıklardan kaynaklı “tacize son vermesini” istiyor.

Pekin, birçok komşu ülkenin kıyılarına yakın sular ve adalar da dahil olmak üzere denizin neredeyse tamamında hak iddia ediyor. 2016 yılında uluslararası bir mahkemenin bu iddianın yasal olarak temelsiz olduğuna karar vermişti ancak Çin bu kararı görmezden geliyor.

Filipinler, Brunei, Malezya, Tayvan ve Vietnam da denizde bazı bölgeleri zengin petrol rezervleri barındırabilecek çok sayıda resif ve adacık üzerinde hak iddia ediyor. Manila, özellikle bölgedeki yabancı ülkeleri kendi davasına çekmeye çalışırken, kısmi sonuçlar elde etti.