Fas: Afrika kıtasında 10 bin DAİŞ’li ve El Kailde’li var

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, mevcut durumda Afrika kıtasında 10 bin dolayında DAİŞ ve El Kaide “savaşçısının” olduğunu açıkladı.

Fas Dışişleri Bakanı Burita, DAİŞ karşıtı uluslararası koalisyonun bir toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada “DAİŞ’in stratejik değerlendirmeleri çerçevesinde, Afrika en çok hedeflenen alanlar arasında yer alıyor” dedi.

Toplantı başkent Rabat’ın banliyösü Skhirat’ta Salı günü gerçekleşti. Burita, ABD Başkanı Donald Trump’ın koalisyondaki özel temsilcisi Brett McGurk ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Burita, Afrika’da kullanılmaya açık kırılgan alanlara dikkat çekerken, Afrika ülkeleri ile ABD öncülüğündeki koalisyon arasında bir “sinerji” oluşturmaya çağırdı.

Burita, Suriye, Irak ve Afganistan’dan sonra Afrika kıtasının en fazla saldırıların gerçekleştiği ve kurban sayısının en fazla olduğu kıta olduğunu sözlerine ekledi.

Topltantıya 20’si Afrika ülkelerinden olmak üzere 50 dolayında delegasyon katıldı. McGurk, bölgesel toplantının özellikle “ülkeleri korumak, teröristlerin sınırları geçmesini, finansman bulmasını engellemek ve zararlı ideolojilerine karşı koymak için bir ağ halinde mücadele amacıyla istihbarat paylaşımı sağlanmasını” sağladığını belirtti.