FAO: Çad Gölü havzasında 7 milyon insan açlıkla baş başa

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Afrika’da Çad Gölü çevresinde milyonlarca kişinin açlıkla karşı karşıya olduğunu duyururken, acilen önlem alınması çağrısı yaptı.

Çad Gölü’ne sınırı bulunan Kamerun, Çad, Nijer ve Nijerya’nın bazı bölgelerindeki açlık tehlikesine dikkat çeken FAO Genel Direktörü José Graziano da Silva, bölgede 7 milyon kişinin açlık nedeniyle ciddi risk altında olduğunu söyledi.

İNSANİ VE EKOLOJİK KRİZ SÖZ KONUSU

Uluslararası toplumun ‘acilen harekete geçmesini’ isteyen Graziano da Silva, çatışmaların yanı sıra kırsal kalkınmanın ihmal edilmesi ve iklimsel değişikliklerin açlık tehlikesini arttırdığının altını çizdi. Graziano da Silva, bölgedeki krizin insani olmakla birlikte aynı zamanda ekolojik olduğunu belirtti.

FAO Genel Direktörü, milyonlarca kişinin maruz kaldığı açlıkla mücadele için ‘tek sürdürülebilir çözümün’ bölgedeki ‘sürdürülebilir tarıma yatırım yapılması’ olduğunu vurguladı. 

Çad Gölü havzasında 7 milyon kişinin açlık nedeniyle ağır risk altında olduğunu dile getiren FAO Genel Direktörü, sadece Nijerya’nın kuzeydoğusunda 50 bin kişinin kıtlıkla karşı karşıya olduğu uyarısını yaptı.

‘ACİL GIDA YARDIMI VE TARIMSAL FAALİYETLERE DESTEK GEREKİYOR’

Bölgede yıllardır Boko Haram çeteleriyle yaşanan çatışmaların yanı sıra Çad Gölü’ndeki kurumanın da açlık tehlikesini arttırdığı belirtiliyor. FAO’ya göre, Çad Gölü’nün fiziksel hacmi 1963’ten bu yana yüzde 90 oranında küçülürken, bu küçülme tarımın yanı sıra balıkçılığa ciddi darbe vurdu.

FAO, bölgedeki açlığa karşı acil gıda yardımının gönderilmesini ve uzun vadeli çözüm olarak da tarımsal faaliyetlere destek verilmesini öneriyor.