Etiyopya’da Genelkurmay Başkanı ve bir eyalet başkanı öldürüldü

Etiyopya’nın Amhara eyaletinde darbe girişimi oldu, eyalet başkanı öldürüldü. Bir kaç saat sonra bu kez Genelkurmay Başkanı, kendi koruması tarafından öldürüldü.

Başbakanlık sözcüsü tarafından yapılan açıklamaya göre, ülkenin kuzey batısındaki Amhara eyaletini güvenlik şefi yönetiminde bir grup komando Cumartesi günü öğleden sonra siyasi bir toplantıyı bastı. Saldırıda bölge başkanı Ambachew Mekonnen ve üst düzey başka bir yetkilinin ölümcül şekilde yaralandığı belirtildi. Bölge başkanının öldüğü açıklandı.

Bir kaç saat sonra bu kez Etiyopya Genelkurmay Başkanı Saare Mekonnen, kendi koruması tarafından öldürüldü. Başbakan sözcüsü, her iki saldırının koordineli olabileceğine işaret etti.

Reformcu Başbakan Abiy Ahmed, ülkede yaşanan iki yıllık gerilim ardından Nisan 2018’de iktidara geldiğinden bu yana ülkeyi demokratikleştirmek için bazı adımlar attı. Ahmed, özellikle muhalif grupları resmileştirdi, basın özgürlüğü durumunu iyileştirdi, insan haklarına yönelik ihlaller nedeniyle ordu ve istihbarat servislerinin onlarca sorumlusunu tutukladı. Ahmed ayrıca bir ekonomik reform programı başlattı ve 20 yılı aşkın bir süredir çatışma halinde olduğu Eritre ile barışı gerçekleştirdi.

Ancak, sıklıkla yaşanan etnik gruplar arası gerilimlerle karşı karşıya bulunuyor. 100 milyon nüfuslu ülkede bu gerilim toprak anlaşmazlıkları ve kaynakların kullanımına bağlı olarak gelişiyor.

Şiddet olaylarından dolayı bir milyonu aşkın kişi yer değiştirmek zorunda kaldı. Uzmanlar, iktidardaki Etiyopya Devrimci Demokratik Halk Partisi’nin zayıflamasının yanısıra, siyasi geçiş sürecinden faydalanarak kendi çıkarlarını dayatmaya çalışan farklı grupların da bu gerilimlerin yaşanmasında etkili olduğunu belirtiyor.

Haziran 2018’de, Abiy Ahmed’in katıldığı bir mitinge atılan el bombası iki kişinin ölümüne yol açmıştı. Etiyopya Başsavcısı, saldırı ardından kimliği belirlenemeyen bir istihbarat subayından şüphelendiklerini açıklamıştı.