Haiti'de alıkoyma vakaları patladı, halk genel grevde!

Haiti mahalleleri denetimde tutan çeteler tarafından alıkoyma vakalarının büyük artış göstermesi halkı öfkelendirdi. Başkent sakinleri çetelere karşı genel greve gitti.

Genel grev çağrısı geçen hafta yapıldı. Ancak cumartesi günü Port-au-Prince’in doğusunda 16 Amerikan vatandaşı ve bir Kanada vatandaşından oluşan bir grup misyoner ve ailesinin alıkonulması ardından, grev çağrısı daha büyük bir yankı buldu.

Haiti’de son dönemde alıkoyma olayları ciddi bir tırmanış gösterdi. Çeteler kontrol noktaları kuruyor, insanları alıkoyuyor, kadınlara tecavüz ediyor. Her istediklerini tam bir cezasızlık içerisinde yapan çetelere karşı halk harekete geçti.

İşyerleri, okullar ve idari kurumlar, pazartesi günü başkentte kapalı kalırken, sokaklar ıssızlaştı.

Port-au-Prince yollarında nadiren araçların hareket ettiği görüldü.

Yıllardan beridir başkentin yoksul mahallelerini kontrol eden çeteler, son yıllarda hakimiyetini başkent ve çevresinde genişletti.

İnsan Hakları Analiz ve Araştırma Merkezi’ne göre 2021 yılının ilk üç ayında 600’ü akın alıkoyma vakası yaşandı. 2020 yılının aynı döneminde 231 alıkoyma vakası tespit edilmişti.

Çeteler, kaçırdıkları insanların ailelerinden ağır yoksulluğa rağmen onlarca yılda kazanabileceklerinden fazla miktarda fidye talep ediyor.

Haiti’de yıllardır derin bir siyasi ve ekonomik kriz yaşanıyor.  7 Temmuz’da cumhurbaşkanı Jovenel Moise’nin silahlı bir komando birliği tarafından öldürülmesi ardından ülkedeki durum daha belirsiz hale geldi.