ETA’nın ‘büyük adımına’ rağmen İspanya’nın tavrı değişmiyor

Bask ülkesinin bağımsızlığı için on yıllarca savaşan ETA’nın dün Fransa’da gizlenen silahların önemli bir bölümünü teslim etmesi Bayonne kentinde coşkuyla kutlanırken, İspanya hükümetinin dışlayıcı tavrı dikkat çekti.

2011 yılında silahlı mücadeleye son verdiğini ilan eden ETA, sivil toplum aracılığıyla silahlarını Fransız yargısına teslim edeceğini duyurmuştu. ETA’nın açıklamasına bağlı kalarak verdiği koordinatlar doğrultusunda dün İspanya sınırındaki Pyrénées Atlantiques ilinde gizlenen 3,5 tona silah, patlayıcı madde ve diğer malzemesi bulunmuştu.

Silah ve patlayıcı maddelerin 8 ayrı alanda gizlenmiş halde olduğu bildirilirken, güvenli bir şekilde çıkarılmaları için operasyon devam ediyor.

ETA’nın silahlarının önemli bir kısmını Fransız yargısına teslim etmesini binlerce kişi Bayonne kentindeki bir gösteriyle kutladı. Bask sorununun barışçıl çözümüne destek veren binlerce kişi ETA’nın attığı bu önemli adımı selamladı.

FRANSA SELAMLADI, İSPANYA ‘ÖZÜR VE FESİH’ PEŞİNDE

Öte yandan ETA’nın silahlarını teslim etmesine rağmen İspanya merkezi hükümetinin dışlayıcı ve üstten bakan tavrında herhangi bir değişiklik olmaması dikkat çekti.

Hükümetten yapılan açıklamada, ETA’nın daha önce düzenlediği saldırılardan ötürü ‘özür dilemesi’ istendi. Açıklamada, ETA’nın kendini tümden feshettiğini ilan etmesi talebi de iletildi.

Silah depolarının bulunduğu Fransa’nın İçişleri Bakanı Matthias Fekl ise, ETA’nın ‘büyük bir adım attığını’ söyledi. Fekl, “bu, hiç tartışmasız çok önemli bir gün” diye konuştu.