Esad: İdlib anlaşması geçici

Suriye Devlet Başkanı Başar El Esad, İdlib’de tampon bölge kurulmasına ilişkin anlaşmanın “geçici” olduğunu belirterek, bu bölgede kontrolü sağlayacaklarını açıkladı.

Devlet ajansı Sana’ya göre Esad, Baas partisinin merkez komite toplantısında yaptığı konuşmada “Anlaşma geçici bir tedbirdir” diyerek, rejimin bu sayede alanda puan elde ettiğini savundu.

Esad, “Halen teröristlerin kontrolünde olan bu vilayet ve diğer bölgeler, Suriye devletine geri dönecek” dedi. Esad’ın “terörist” kavramı ile Batılıların “muhalif” olarak öne sürdüğü çete yapılanmaları ile “cihatçı” olarak sınıflandırılan El Nusra ve DAİŞ’i kast ettiği belirtiliyor.

İdlib krizine ilişkin Rusya ile Türkiye arasında 17 Eylül’de 15 ila 20 kilometrelik askerden arındırılmış bir bölge (tampon bölge) kurulması üzerine anlaşma sağlandı. Bu bölge, rejimin kontrolündeki alanlar ile çete gruplarının denetimindeki alanlar arasında kurulacak.

Ankara destekli çetelerin ellerindeki ağır silahları bölgeden çekmeye başladığı iddia edilirken, 15 Ekim’e kadar bu sürecin tamamlanması gerekiyor. Silahların çekilmesini gözlemleyen bağımsız bir kaynak bulunmuyor. Bölgenin büyük kısmında hakimiyet sağlayan El Nusra’nın kurduğu Heyet Tahrir El Şam henüz tutumunu açık bir şekilde açıklamadı. Ancak suç ortağı Ankara ile görüşmeler yaptıkları bildiriliyor. Tampon bölge olarak belirlenen alanın yüzde 70’inde El Nusra’nın hakimiyeti var. Anlaşmaya göre bu oluşumun da bölgeden çıkması gerekiyor.

İdlib, bir yıl önce belirlenen çatışmasız dört alandan birini oluşturuyordu. Geçen süre içerisinde diğer üç bölge rejimin kontrolüne geçti. Geriye sadece İdlib kaldı. Suriye rejimi, İdlib anlaşmasının da daha önceki çatışmasız bölgeler anlaşması kapsamında yapıldığını ve kontrolün yine rejime geçeceğini düşünüyor.