Ermenistan’da 'siyasi tsunami' uyarısı

Ermenistan’da protestolara öncülük eden muhalif vekil Nikol Paşiniyan, Parlamentonun kendisini başbakan olarak seçmemesi halinde “siyasi tsunami” uyarısında bulundu.

Parlamento başbakanı seçmek için bu Salı günü toplandı. Milletvekilleri önünde konuşan Nikol Paşiniyan, “Bu bayları (iktidardaki Cumhuriyetçi Parti üyeleri), halkın hoşgörüsünü zayıflık olarak görerek yanılgıya kapılmamalı, bu gerçek bir siyasi tsunamiye dönüşebilir” dedi. Paşiniyan, tüm Ermenileri sokaklara çağırdı.

11 gün süren protesto eylemlerinin ardından geçen hafta Başbakan Serj Sarkisyan’ın istifa etmek zorunda kalmasından bu yana siyasi kriz var.

Eylemciler, muhalefet milletvekili Nikol Paşiniyan’ı seçtirmek istiyor. Tek aday da mevcut durumda Paşiniyan olarak dikkat çekiyor.

Tek aday olmasına rağmen, seçilmesi kesin değil. Parlamentoda çoğunluğu Cumhuriyetçi Parti oluşturuyor. Paşiniyan’ın Başbakan olabilmesi için 105 vekilden 53’ünün oyunu alması gerekiyor.

Paşiniyan, mevcut durumda sadece altı oya ihtiyaç duyuyor. Cumhuriyetçi Parti resmi açıklama yapmadı. Ancak Paşiniyan’a göre, iktidar partisi seçimleri başarısızlığa uğratmak istiyor. Ülkedeki siyasi durumun nasıl bir seyir alacağını, gün içindeki oylamanın sonucu belirleyecek.