Erdoğan'a para akıtan musluklar ne zaman kapatılacak?

Almanya'nın Türkiye'ye yaptırım uygulamasının ardından AB'nin de benzer adımlar atması bekleniyor.

Almanya'nın Erdoğan rejimine yönelik açıkladığı yaptırımlara Avrupa Birliği'nden tam destek geldi. AB genişlemeden sorumlu komiseri Johannes Hahn "Türkiye sabrımızın değerini bilmedi" derken başbakan Merkel'in ortağı Seehofer "Erdoğan'a akan bütün para muslukları kapatılmalı" çağrısı yaptı.

İnsan hakları savunucusu Alman vatandaşı Peter Steudtner’in Büyükada'da Türk polisinin gerçekleştirdiği operasyonun ardından tutuklanması üzerine Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel geçtiğimiz hafta Erdoğan rejimine yönelik bir dizi yaptırım açıklamıştı.

Seyahat uyarısı, AB yardımlarının kesilmesi ve yatırım teşviklerine son verilmesi gibi başlıklarda uygulanacak yaptırımlara Brüksel'den tam destek geldi. Türkiye'de insan hakları savunucularının tutuklanmasının kabul edilemez olduğunu belirten AB'nin genişlemeden sorumlu komiseri Johannes Hahn “Öteleme zamanı bitti” şeklinde konuştu.

Alman Die Welt gazetesine konuşan Hahn, Almanya’nın Türkiye’ye karşı tutumunun anlaşılır olduğunu belirtti. Türk devletinin Avrupa standartlarından uzaklaştığını söyleyen Avusturyalı komiser Hahn “Hepimizin Türkiye’ye karşı büyük sabır gösterdiğini düşünüyorum. Türkiye’nin buna değer vermediği görünüyor” dedi.

"ERDOĞAN'IN ŞANTAJ YAPACAĞI BİR ŞEY KALMADI"

Hahn, Der Spiegel dergisine verdiği mülakatta ise Erdoğan'ın AB'ye karşı şantaj yapacağı bir konunun kalmadığını ima eden sözler sarf etti. AB'nin mülteciler konusunda eskisine kıyasla Türkiye'ye daha az bağımlı olduğunu belirten AB yetkilisi Hahn şunları söyledi:

"2015 senesinde öyle bir konumdaydık ki mültecilerin çoğu kontrol edilmeden AB sınırları içine girdi, ancak bu arada durum değişti. Türkiye sınırlarını açsa bile iki sene önce olduğu gibi bir insan akını yaşanmaz. Avrupa Birliği kendisinin şantaja maruz bırakılmasına izin vermeyecektir."

"PARA MUSLUKLARI KAPATILMALI"

Merkel hükümetinin Erdoğan rejimine yönelik açıkladığı yaptırımların başında gelen AB yardımlarının ne zaman ve nasıl kesileceği ise merak konusu. Başbakan Angela Merkel'in partisi CDU'nun kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birlik lideri Horst Seehofer 2020 yılına kadar Ankara'ya ödenmesi gereken 4,5 milyar Euro'nun verilmemesini istedi.

Münih'te konuşan Seehofer "Aylardır Türkiye'de yaşananlar dayanılmaz ve kabul edilemez" dedi. Seehofer Pazar günleri yayınlanan "Welt Am Sonntag" gazetesine verdiği demeçte ise AB'nin Erdoğan rejimi için bütün para musluklarının kapatılmasını istedi.

Ankara'ya "Stop" tabelasının gösterilmesinin zamanının geldiğini belirten Alman politikacı Merkel hükümetinin Türkiye'ye yönelik açıkladığı seyahat uyarısının da daha net olması gerektiğini söyledi.

AB ERDOĞAN'I PARAYA BOĞMUŞTU!

Brüksel ve Ankara arasındaki birçok gerginliğe rağmen Avrupa Birliği yıllardır Erdoğan rejimine para yağdırıyor. Hem üyelik müzakereleri için hem de mülteciler anlaşması için Brüksel, Ankara'ya son üç yılda toplam 10 milyar Euro para verdi.

Bu paranın 3,3 milyar Euro'su Sadece 2014’ten 2016 yılının sonuna kadar ödenmişti. Bu rakamla birlikte Türkiye AB’nin yardımlarından en çok yararlanan AB dışı ülke olmuştu. Mülteciler Anlaşması çerçevesinde ise Brüksel, anlaşmanın imzalandığı 2016'dan beri 6,6 Milyar Euro para aldı.

Avrupa Birliği liderleri, Avrupa'ya göç eden mültecilerin sayısının azaltılması için 18 Mart 2016 günü Türkiye ile anlaşmaya varmıştı. Anlaşmaya göre Yunanistan'a ulaşan mültecilerden sığınma başvuruları reddedilenler Türkiye'ye geri gönderilecek, bunun karşılığında ise AB ülkeleri, Türkiye'den mültecileri kendi ülkelerine alacaklardı.

Yani Türkiye Yunanistan'a geçen kaçak yollardan geçen ve geri aldığı her mülteci karşılığında AB'ye bir Suriyeli mülteciyi verecekti. Ancak son yayınlanan AB Komisyonu'nun bir raporuna göre Türkiye 20 Mart 2016'dan bu yana sadece 1210 mülteciyi geri aldı. Aynı süre zarfında ise Türk devleti 6254 Suriyeli mülteciyi AB'ye gönderdi.