Endonezya’da bu kez volkan püskürdü

Endonezya’da yaşanan deprem ve tsunami felaketi ardından bu kez Soputan volkanı püskürdü. Yetkililer, halk için risk oluşturmadığını belirterek, sükunete çağırdı.

Acil Durumlar Yönetim Ajansı, bölge sakinlerini sükunete, kratere 4 kilometreden fazla yaklaşmamaya ve maske takmaya çağırdı.

4 bin metre yüksekliğindeki Soputan volkanından püsküren küller, kilometrelerce mesafeden gözlendi.

Soputan volkanı, geçen hafta Cuma günü 7.5 şiddetindeki deprem ve tsunaminin vurduğu Silawesi adasında yer alıyor. Soputan, felakettin en fazla etkilediği Palu kentine bin kilometre mesafede bulunuyor.

17 bin ada ve adacıktan oluşan Endonezya takımadası, üç büyük tektonik plakanın birleştiği Pasifik Ateş Çemberi’nde bulunuyor. Burası güçlü sismik ve volkanik faaliyetlerin olduğu bir alan olarak dikkat çekiyor.

DEPREMDE ÖLÜ SAYISI 1.400’Ü AŞTI

Silawesi adasındaki deprem ve tsunamide insani bilanço da ağırlaşmaya devam ediyor.

Endonezya Doğal Afet Yönetim Kurumunun verdiğin son bilançoya göre 1.407 kişi hayatını kaybetti, 2.500’ü aşkın kişi yaralandı.

Kurumun Müdürü Willem Rampangileyi, “Halen yıkıntılar altında mahsur kalan bedenler var. Ne kadar olduğunu bilmiyoruz. Önceliğimiz insanları bulmak ve kurtarmak” dedi.

200 BİN KİŞİ ACİL YARDIMA İHTİYAÇ DUYUYOR

Birleşmiş Milletler, hayatta kalanlar ve ilk yardım çalışmaları için “büyük” yardıma ihtiyaç olduğunu açıkladı.

BM İnsani İşler Koordinasyon Bürosu, 200 bine yakın kişinin acil insani yardıma ihtiyacının olduğunu bildirdi. Bunlar arasında onbinlerce çocuk da var.

Geçen hafta Cuma günü meydana gelen deprem ve tsunamide 66 bin konutun yıkıldığı tahmin ediliyor. Felaketzedeler ise açlık ve susuzlukla mücadele ediyor. Tsunami dalgalarının vurduğu Palu kentinde insanlar, evler ve araçlar dalgalara kapıldı. Polis, Salı günü mağazaları yağmalayan kent sakinlerini dağıtmak için gaz bombaları kullandı ve havaya ateş açtı.