El Salvador'daki cezaevlerinde en az 153 kişi gözaltında öldü

İnsan Hakları Örgütleri, El Salvador’un ülkedeki çetelere yönelik operasyonlarında şu ana kadar 153 kişinin cezaevinde öldüğünü duyurdu.

İnsan hakları grubunun 107 sayfalık raporu, Devlet Başkanı Nayib Bukele'nin tartışmalı 'çetelere karşı savaşının' insani maliyetini detaylandırıyor

El Salvador'un tartışmalı "çetelere karşı savaşının" insani maliyeti, düzinelerce mahkumun bir yıl süren güvenlik baskısına yakalandıktan sonra hapishanede işkence gördüğünü ve öldürüldüğünü iddia eden yeni bir raporda ortaya konuldu.

İnsan hakları grubu Cristosal'ın 107 sayfalık ayrıntılı raporunda, Devlet Başkanı Nayib Bukele'nin Orta Amerika ülkesinin kötü şöhretli "pandillalarına" karşı bir yıl süren saldırısının bir parçası olarak tutuklandıktan sonra en az 153 kişinin gözaltında öldüğü belirtildi.

Kuruluş, bu ölümlerden 29'unun şiddet içeren ölümler olduğunu teyit ettiğini ve 46'sının da değerlendirildiğini söyledi.

Cristosal, bu 75 vakanın çoğunda kurbanların vücutlarında işkence, dayak veya boğulma izleri görüldüğünü söyledi. Diğer ölü mahkumlarda da yaralanma izleri görüldüğünü ancak bunların "belirlenemeyen" ya da "doğal" nedenlerle öldükleri şeklinde sınıflandırıldığını, yani gerçek şiddet sonucu ölüm sayısının daha yüksek olabileceğini söyledi.

Cristosal'ın direktörü Noah Bullock, bulgularının El Salvador'un mevcut hükümeti altında insan hakları ihlallerinin "bir istisna olmaktan ziyade sistematik bir uygulama" olduğunu vurguladığını söyledi.

İnsan hakları grubu raporunu, ölenlerin düzinelerce yakını ve eski mahkumlarla yapılan görüşmelerin yanı sıra resmi adli tıp raporları ve saha çalışmalarına dayandırdı.

El Salvador hükümeti, Mart 2022'de başladığından bu yana 67.000'den fazla kişinin tutuklandığı çete karşıtı kampanyasına yönelik eleştirileri reddetti. Eleştirel STK'ları ve medya kuruluşlarını çetelerin ve "teröristlerin" savunucuları olarak nitelendiriyor.