El Fetih Mısır Sorumlusu: Halkın taleplerini yerine getiriyoruz

El Fetih Mısır Sorumlusu Dr Mohammed Xerip, El Fetih ile Hamas arasındaki ilişkileri "Filistin halkının taleplerini yerine getiriyoruz" şeklinde değerlendirdi.

El Fetih Hareketi Mısır Temsilcisi Dr. Mohammed Xerip, Filistin hareketleri arasındaki ilişkiler, Arap ülkeleri ile İsrail arasında son zamanlarda yapılan anlaşmalar ile ABD’de gerçekleşen seçimlere ilişkin ANF'ye değerlendirmelerde bulundu.

Dr. Xerip, El Fetih ile Hamas arasında seçimlerden sonra gelişebilecek anlaşmanın Filis halkının çıkarlarına olacağını söyledi.

'HALKIN TALEBİYDİ; PARÇALANMAYI ÖNLÜYORUZ'

El Fetih ile Hamas arasında yapılan anlaşmanın Filistin halkının talep ve isteği doğrultusunda yapıldığını belirten Dr. Xerip, şöyle konuştu:

“Bu anlaşma, parçalanmayı önleme bizim için çok önemlidir. Filistin yönetimi, Ebu Maldin ve Fetih Hareketi’nin tüm çabaları Filistin halkı içindeki bu parçalanmışlığı kaldırmaktır. Bunun en yakın zamanda gerçekleşmesini umut ediyor ve bunun için çabalıyoruz.”

El Fetih ile Hamas arasında yapılacak anlaşma için Mısırlı kardeşlerinin de büyük emek ve çabaları olduğunu söyleyen Dr. Xerip, “Tabii eğer bu çaba ve emekler sonuç verirse ve halk arasındaki bu parçalanmışlık ortadan kalkarsa Filistin halkı üzerinde yoğunlaşan tehlikelere karşı da daha çok duyarlı ve kararlı bir duruş sergileyecektir” diye konuştu.

'TUTUMUMUZ NET'

Son zamanlarda İsrail ile bazı Arap ülkeleri arasında yapılan anlaşmanın Filistin davası açısından ne ifade ettiğini de değerlendiren bulunan Dr. Xerip, bu anlaşmalara ilişkin Filistin halkının tutumunun net olduğunu söyledi.

2002 yılında Arap ülkelerinin kendi aralarında Filistin davasına ilişkin aldıkları karara uymadığını ifade eden Dr. Xerip, “Filistin yönetimi ve halkı İsrail ve Arap devletleri arasında gerçekleşen anlaşma ile ilgili tavır ve tutumlarını açık bir şekilde belirtti. Tabii ki bu anlaşma veya adımlar Filistin halkının çıkarına-davasına hizmet etmediği gibi zayıflatıyor. Çünkü bu tavır veya adımlar Arap topluluklarının 2002 yılındaki tutumuna uymuyor. 2002 yılında tüm Arap ülkeleri Filistin haklarının tamamı verilmediği sürece İsrail ile hiçbir ilişki kurmayacaklarının sözünü vermişti. Şimdi yaptıkları bu anlaşma ile verdikleri söze ters hareket etmiş oluyorlar” diye konuştu.

'TRUMP'IN DÜŞMESİ UMUT DOĞURDU'

ABD’de yapılan seçimler ve seçimlerin Filistin sorunu açısından doğuracağı sonuçlara ilişkin konuşan Dr. Xerip, seçimlerin Amerika’nın bir iç meselesi olduğu ancak Trump’ın başkanlıktan düşmesinin Filistin halkı için bir umut doğurduğunu söyledi. Trump döneminde Filistin halkının haklarına yönelik birçok konuda İsrail’den yana tavır alındığını, İsrail’in bundan aldığı güçle, Filistin halkının haklarına saldırdığını ifade eden Dr. Xerip, şöyle devam etti:

“Onun için yeni gelen başkan ve yönetim ABD’nin Trump başkanlığındaki bu politikasını değiştirmesi umut ediliyor.

Buna bağlı olarak da yeni yönetimin her iki devlet arasında bir anlaşma adımı atma çalışmalarına başlaması beklentisi var Filistin halkı tarafından. Yine Filistin Kurtuluş Hareketi’nin Washington’da temsilcilik açmaya izin vermesi beklentisi var. Bunların sonucu olarak da Filistin’e yönelik işgal girişimlerini engellemek ve Filistin’e yaklaşım ve politikalarında olumlu yönde değişiklik yapılmasını umut ediyoruz. Aynı zamanda ABD Konsolosluğu’nun Doğu Kudüs’e taşınma meselesindeki Trump’ın politikasını tekrardan gözden geçirmesi bekleniyor."