Ebadi ve Sadr ittifak kurdu

Irak Başbakanı Haydar el Ebadi ile Şii dini lideri Muktada Sadr, ittifak kurduklarını açıkladı.

İttifak, seçimlerin galibi Sadr bloku ile üçüncü sırada gelen Ebadi’nin başını çektiği blok arasında yapıldı.

Bu ittifakla birlikte Irak, yeni bir hükümet oluşumuna biraz daha yaklaştı. 12 Mayıs’ta düşük katılımlı ve yoğun hile suçlamalarına konu olan seçimlerden bu yana hükümet kurulamadı.

Sadr, Ebadi ile ittifaktan önce İran yanlısı Şii milis gücünün başındaki Hadi el Amiri ile ittifak kurduğunu açıklamıştı. El Amiri’nin listesi seçimlerde ikinci olmuştu.

Ebadi, bu anlaşmalardan hiçbirinin zan altında olmadığını belirtti. Başbakan yaptığı açıklamada Sadr ile yaptığı ittifakın diğer tüm ittifaklarla çelişkili olmadığını ifade ederek, “Aksine aynı yönde ve aynı ilkelerle yürüyor” dedi.

Seçimler ilk üç sırada yer alan bu blokların tümü Şiiler tarafından yönetiliyor. Meclisteki sandalye sayıları 140’tan fazla. Bir hükümet kurmak için en az 165 sandalye gerekiyor. Genellikle çoğunluk koalisyonları Sünni ve Kürt parlamenterleri de içine alarak genişliyor.

Sadr, tüm dinleri ve etnisiteleri kapsayan bir ittifak açıklamasında bulunurken, temsil gücü yüksek bir hükümet kurmak amacıyla Irak toplumunun tüm bileşimlerini içeren geniş bir ittifaktan söz etti. Sadr, kendisini hem ABD hem de İran’ın ülke üzerindeki etkisine karşı çıkan bir milliyetçi olarak sunuyor. Sadr’ın koalisyonunda kenti taraftarlarının yanısıra Irak Komünist Partisi ve başka laikler yer alıyor.