Dört Alman partisinden Ankara’ya HDP çağrısı

Federal Alman Meclisi’nde grubu bulunan dört parti, HDP’ye yönelik baskıların son bulması talebiyle Türk devletine hitaben bir açık mektup yayınladı.

6 grubun bulunduğu Alman Federal Meclisi’nin 4 grubu Sosyal Demokratlar Partisi, Sol Parti, Hür Demokratlar Partisi (FDP) ve Yeşiller Partisi HDP ile dayanışma amacıyla ortak bir mektup kaleme aldılar. 22 Haziran tarihli mektupta AKP-MHP iktidarının HDP’ye yönelik baskıları kınandı.

İktidar partisi CDU/CSU ile aşırı sağcı AfD dışında mecliste grubu bulunan bütün partilerin imzaladığı mektupta Türkiye’ye “Başta HDP olmak üzere muhalefete baskılara son ver” çağrısı yapıldı. Mektubu SPD üyeleri Dr. Bärbel Kofler, Frank Schwabe ve Kirsten Lühmann, Sol Partili Gökay Akbulut, FDP’li Gyde Jensen ile Yeşiller Partisi’nden Margit Stumpp imzaladı.

‘HUKUK DIŞI UYGULAMALAR SON BULSUN’

Son bir yılda HDP’nin kazandığı 45 belediyeye kayyumların atandığını hatırlatan Alman siyasi partiler, geçtiğimiz hafta seçilmişlerin görevden alınmasını “anti-demokratik” uygulama olarak nitelendiren Avrupa Konseyi’ne bağlı çalışan Venedik Komisyonu’nun raporuna dikkat çektiler.

Son olarak HDP’li vekiller Leyla Güven ile Musa Farisoğulları ile CHP’li Enis Berberoğlu’nun dokunulmazlığının kaldırıldığını, 6 HDP’li belediyeye de kayyum atandığını belirtilen mektupta, Türkiye’nin bu hukuk dışı uygulamalara son verilmesi istendi.

Türkiye’nin hukuk devletine dönerek insan hakları ile ifade özgürlüğü ilkelerini esas alması yönünde çağrı yapan Alman vekiller görevden alınan belediye başkanlarıyla da dayanışma içinde olduklarını bildirdiler. Alman vekillerin mektubu şu sözlerle sona verdi: “Bu zor dönemde Türkiye’nin demokratikleşmesi için mücadele edenlerin yanındayız.”

Geçtiğimiz hafta da Sol Parti, Yeşiller, Hür Demokratlar Partisi (FDP) ve iktidar ortağı Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) üyesi 33 parlamenter, AKP-MHP iktidarının rehin tuttuğu siyasetçiler için dayanışma açıklaması yapmıştı.