Dera’da anlaşma: Silahlı gruplar teslim oldu!

Rus ve Suriye güçlerinin Dera’ya yönelik benzeri görülmemiş bombardımanının ardından silahlı gruplarla Rusya yeniden müzakereye oturdu. Silahlı grupların teslim olduğu bildirildi.

Rusya ve silahlı gruplar arasında varıldığı belirtilen anlaşmaya göre bölgede kalmayı tercih eden silahlı gruplar, silahlarını bırakacak, Rus askeri polisi Deraa bölgesine yerleşecek.

Açıklama kendilerine “Özgür Suriye Ordusu” adını veren grubu sözcüsü İbrahim Cebavi’den geldi. Cebavi’ye göre anlaşma ayrıca çift taraflı ateşkes ve rejim güçlerinin Dera’nın güneyindeki bir çok kentten çekilmesini de içeriyor.

Reuters’ın silahlı gruplara yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre anlaşma bu Cuma günü uygulamaya geçecek. Anlaşma, Ürdün ile olan sınırdaki geçiş noktasında hakimiyeti Esad güçlerine veriyor.

Deraa’da Suriye rejiminin otoritesini kabul etmeyenler ise bölgeyi terk ederek, ülkenin kuzeyine gidecekler. Doğu Guta’da da benzer bir anlaşma yapmışlardı. Buradaki çeteler, Türkiye’nin işgalindeki alanlara gönderilmişti. Deraa’daki silahlı gruplar ve çeteler de Türkiye’den destek alıyorlardı.

Dera’da Rusya ile silahlı gruplar arasında geçen Cumartesi gününden bu yana beş tur görüşme yapıldı. Çarşamba günü son görüşme başarısız olunca, Perşembe günü bölge yoğun bir şekilde bombalandı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre bir gün içinde binlerce kez uçaklar ve topçularla bomba yağdırıldı.