Danimarka'dan SETA'nın İslamofobi raporuna tepki

Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, raporunda Danimarka'yı İslamofobik bir ülke olmakla suçlayan SETA'ya sert tepki gösterdi.

Daha önce Kürtler ve dostlarını fişlediği için Danimarka'da sert eleştirilere uğrayan AKP'nin düşünce kuruluşu ve Türk devletinin lobi örgütü Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA)  bu kez de Danimarka'ya yönelttiği İslamofobik suçlaması nedeniyle Danimarka medyasının gündeminde. Yazılı medyanın yanı sıra TV2'de konuya geniş yer verdi.

Danimarka'nın yüksek tirajlı gazetelerinden Jyllands-Posten'de bugün yayımlanan bir haberde, SETA'nın ”Avrupa İslamofobi Raporu 2018”de Danimarka'da yaşayan Müsümanlara yönelik ”kabul edilemeyecek siyasi kampanyalar” ve ”aşağılayıcı uygulamalar” yapıldığının iddia edildiğine dikkat çekildi.

Danimarka'nın İslam karşıtı ayrımcı yasalar çıkararak demokrasiden etnik bir grubun iktidarda olduğu bir ülkeye dönüştüğü iddiasına yer verildi.

AB'DEN ALINAN YARDIMLA FİNANSE EDİLEN RAPORDA AVRUPA SUÇLANIYOR

SETA'nın Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yakın ilişkileri olduğu ve Erdoğan'ı 'küresel' ve 'kararlı' lider olarak lanse ettiği belirtilen haberde, Avrupa Birliği'nden alınan yardımlarla  çıkarılan bir raporda Danimarka ve Avrupa ülkelerinin ayrımcı ve İslamofobik ülkeler olarak suçlanmasına tepki gösterildi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne uyumunu sağlamak amacıyla AB'den alınan 1 milyon euronun Danimarka ve Avrupa ülkelerini suçlayan raporun hazırlanması için kullanıldığına dikkat çekildi.

Jyllands-Posten'e açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, ”Bu tamamiyle yanlış ve gerçekten kızgınım. Tabiatıyle Avrupa Birliği'nin yardımı Türk STK'sının Danimarka ve Avrupa'da İslamofobi raporu için kullanılmamalı” dedi.

AB'NİN PARASIYLA YALANLARIN YAYGINLAŞTIRILMASI AKIL DIŞI

Sosyal Demokrat Parti'nin Avrupa Parlamenteri Christel Schaldemose de, Avrupa Birliği'nden alınan paralarla hazırlanan raporun yalanların yaygınlaştırılması ve Avrupa'ya karşı propaganda için kullanılmasının akıl dışı olduğunu söyledi.

Jyllands-Posten, son iki hafta içinde  birkaç kez başvurduğu SETA'dan bir cevap alamadığını belirtti.