DAİŞ Afganistan’da kilit bir eyalette yenildi

Afganistan İçişleri Bakanı Mesud Andrabi, ülkenin doğusunda kilit önemdeki bir eyaleti ele geçirmeye çalışan DAİŞ çetelerinin burada yenildiğini belirtti.

DAİŞ çetelerinin Afganistan kolu olan “Horasan Eyaleti İslam Devleti”, 2015 yılında Pakistan ile sınırı olan Nangarhar ve Kunar ayetlerini kapsayan geniş bir alanda ortaya çıkarak adından söz ettirmişti.

DAİŞ çeteleri, başkent Kabil’e kadar bir çok yerde katliamlara yol açan saldırılar gerçekleştirmişti.

Nangarhar eyaletinin merkezi şehri Celelabad’da bir basın toplantısı düzenleyen Andarabi, “Nangarhar’da yenildiler ve merkezleri yok edildi” dedi.

Andarabi, “Bazı küçük grupları teslim oluyor, başka küçük gruplar da başka eyaletlerde etkisiz hale getirilecek” diye ekledi. Bakan Andarabi, Afganistan’ın artık DAİŞ’in bir merkezi olmadığını belirtti.

Savunma Bakanı Yardımcısı Yasin Ziaya, geçen hafta sonu yaptığı açıklamada rakam vermeden “düşmanları ağır kayıplar verdi” demişti.

Nangarhar eyaleti valilik sözcüsü Attaullah Hogyani, bu Pazar yaptığı açıklamada DAİŞ çetelerine mensup 32 kişinin Cumartesi günü teslim olduğunu belirterek, çok sayıda kişinin teslim olmaya geldiğini ifade etti.

Hogyani’ye göre DAİŞ’in Suriye’de yenilmesi ve şefi Ebu Bekir El Bagdadi’nin Ekim ayı sonunda öldürülmesinden sonra, grubun Afganistan sahasında “savaşçı bulmada” komuta yapısını bozdu. Hogyani, bunların ya teslim olduğnu ya da sivil yaşama döndüğünü söyledi. Ancak halen DAİŞ çeteleri ile Doğu kolu arasındaki gerçek ilişkilerin büyük oranda bilinmediği ifade ediliyor.