Cenevre’deki Yemen görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı

BM’nin girişimiyle Cenevre’de düzenlenen Yemen konulu istişare toplantıları başarısızlıkla sonuçlandı. Husilerin toplantılara katılması sağlanamadı.

BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths girişimiyle İsviçre’nin Cenevre kentinde 6 Eylül’de başlayan Yemen konulu istişare toplantıları başarısızlıkla sonuçlandı. Husiler’in (Şii Ensarullah Hareketi) Cenevre toplantılarına katılamadığı açıklandı.

BM Yemen temsilcisi Martin Griffiths, BM Cenevre Ofisi’nde düzenlediği basın toplantısında, Husiler’i Cenevre’ye getirebilmek için tüm seçenekleri, alternatifleri ve çabayı gösterdiklerini söyledi. Griffiths, “Husiler buraya gelmek istediler. Biz onları buraya getirebilmek için gerekli koşulları yeterince sağlamadık’’ dedi.

Griffiths, “Yemen hükümeti heyetiyle planlandığı gibi üç gün çok verimli istişareler’’ yaptıklarını, başta taraflar arasında güven artırıcı önlemler, mahkumların serbest bırakılması, Sana Havalimanı’nın yeniden ulaşıma açılması, ekonomik ve insani erişim gibi konuları ele aldıklarını ifade etti.

Yemen Dışişleri Bakanı Halid el-Yemani de Griffiths’in hemen ardından düzenlediği basın toplantısında, Husileri Cenevre istişare toplantılarını sabote etmekle suçladı.