CDU yeni liderini seçti

Almanya’da iktidar partisinin başında artık Annegret Kramp-Karrenbauer var. Hamburg’daki kongrede yapılan ikinci tur seçimlerde oyların çoğunluğunu alarak Başbakan Merkel’in yerine genel başkan Kramp-Karrenbauer seçildi.

Almanya’nın köklü partilerinden Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU)’da bugünden itibaren yeni bir dönem başlıyor. Hamburg’da başlayan partinin kongresinde 18 yıldır genel başkanlık koltuğunda oturan Angela Merkel dönemi resmen bitti. Genel başkanlık seçimlerde aday olmamasına rağmen Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer’a partiyi teslim etmeyi başardı.

CDU’daki liderlik yarışı üç isim arasında geçti: CDU Genel Sekreteri Annegret Kramp-Karrenbauer, CDU eski grup başkanı Friedrich Merz ve Sağlık Bakanı Jens Spahn. 999 delegenin oy kullandığı yarışın ilk turunda Kramp-Karrenbauer oyların yüzde 45’ini, Merz ise oyların yüzde 39,2’sini, Jens Spahn ise ilk turda oyların yüzde 15,7’sini aldı.

Yüzde 50 çoğunluğun elde edilmediği kongrede ikinci tur seçimlerine geçildi. Bu yarış ise en çok oyu olan Kramp-Karrenbauer ve Merz arasında gerçekleşti. Gizli yapılan oylamada Kramp-Karrenbauer 512 delegenin oyunu alarak partinin başına geçmeyi hak etti. Merz ise 482 oyda kaldı.

Saarland eyaletinde peş peşe seçimleri kazanarak partisi içinde sempati toplayan Kramp-Karrenbauer, geçtiğimiz yıl bizzat Merkel tarafından genel sekreterliğe getirilmişti. Şimdi de Kramp-Karrenbauer parti içinde Merkel’in ekibinin girişimiyle genel başkanlık koltuğuna oturmayı başardı.

YENİ BAŞKANDAN ‘CDU KENDİ ROTASINDA GİDECEK’ SÖZÜ!

3 çocuk annesi 50 yaşındaki Kramp-Karrenbauer’in partinin başına geçmesiyle başbakan Merkel de rahat bir nefes aldı. Çünkü rakibi Merz’in seçilmesi halinde Merkel’in başbakanlık koltuğu da tehlikeye girebilirdi. Partiyi ikiye bölen genel başkanlık seçiminde CDU’nun ağır toplarından Federal Meclis Başkanı Wolfgang Schäuble Merz’i destekliyordu.

Seçim yarışından önce kongrede konuşma yapan Annegret Kramp-Karrenbauer, delgelere CDU’nun yıldızını yeniden parlatma sözü verdi. CDU’nun değerlerine sahip çıkması gerektiğini belirten Kramp-Karrenbauer “CDU zamanın ruhuna karşı cesaretli bir şekilde kendi rotasında ilerleme” ifadesini kullandı. Kramp-Karrenbauer, CDU’nun Avrupa’da ayakta kalmayı başaran tek halk partisi olduğunu savundu.

Kramp-Karrenbauer ile CDU’nun yeniden yükselişe geçip geçmeyeceği biliniyor. Yeni başkanla CDU’nun şimdiki hedefi aşırı sağcı parti Almanya İçin Alternatif (AfD)’ye kaptırdığı seçmenleri geri almak. Bu amaçla Kramp-Karrenbauer’in son dönemdeki muhafazakar ve sağ popülist söylemlerde bulunmuştu. Merkel’in başbakanlığındaki sosyal demokratlarla büyük koalisyon hükümetinin ise 2021 yılına kadar sürmesi bekleniyor.