Bulgaristan’da sağcı hükümete halk tepkisi büyüyor

Bulgaristan’da Pazar akşamı binlerce kişi yolsuzlukları protesto etmek ve muhafazakar hükümetin istifasını talep etmek için sokaklara çıktı.

Pazar gününden önceki üç akşam da protesto eylemleri gerçekleşmişti. Sokaklara çıkan kitleler muhafazakar Başbakan Boyko Borisov hükümetini protesto ediyor.

Sofya’da Pazar akşamı 3 bini aşkın kişi hükümet binası önünde saatlerce eylem yaparak, “Mafya” ve “İstifa” sloganları attı.

Eylemciler parlamento binasına da yürürken, kent merkezindeki bir yol geç saatlere kadar trafiğe kapattı.

İçişleri Bakanlığı, eylemin herhangi bir çatışma yaşanmadan sona erdiğini bildirdi.

Ülkenin en 10 kentinde daha protesto eylemleri gerçekleşti.

Protesto eylemleri, savcılık tarafından Bulgaristan Cumhurbaşkanlığı binasında arama yapılması talimatı ve bu talimatın silahlı polislerce yürütülmesi ardından Perşembe günü başlamıştı.

CUMHURBAŞKANI: HÜKÜMET MAFYA KARAKTERLİ

Polis baskını, sosyalistlerin desteklediği Cumhurbaşkanı Rumen Radev’a karşı bir saldırı olarak değerlendirildi.

Radev, muhafazakar hükümete karşı çok eleştirel bir tutum geliştiriyor. Radev, Cumartesi günü yaptığı bir açıklamada hükümetin “bir mafya karakterine” sahip olduğunu belirtmiş ve Başbakan Boyko Borisov’un istifasını istemişti. Borisov ise reddetmişti.

Eylemciler ayrıca Pazar günü Boyko Borisov’un istifası talebiyle internette bir imza kampanyası da başlattı.

Cuma günü Sofya’da geçekleşen eylemlerde şiddet olayları yaşanmış, 17 eylemci gözaltına alınmıştı. Bunlardan ikisi polisin şiddetli saldırısına uğramış ve hastaneye kaldırılmıştı.

Bunun üzerine Cumartesi günü düzenlenen eylemlere daha büyük bir katılım gerçekleşmişti.

AB’NİN EN YOLSUZ ÜLKESİ

Bu Pazartesi akşamı da Sofya’da bir hükümete karşı bir eylem düzenlenmesi bekleniyor. Ayrıca Perşembe günü ulusal düzeyde protesto çağrıları yapıldı.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’ne göre 13 yıl önce Avrupa Birliği’ne giren Bulgaristan, AB içerisindeki en yolsuz ülke durumunda.