Brezilya eski Devlet Başkanı Lula serbest bırakıldı

Brezilya’da bir buçuk yılı aşkın bir süredir cezaevinde olan ve bir yargı komplosuna kurban gittiği savunulan eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Yüksek Mahkeme’nin dün aldığı bir kararın ardından serbest bırakıldı.

Yolsuzluk suçlamalarıyla Nisan 2018’de hapse atılan ve seçimlere katılması engellenen Lula, Brezilya Yüksek Mahkemesi’nin aldığı emsal bir kararın ardından mahkeme kararıyla serbest bırakıldı.

Curtiba’daki cezaevinden çıkan Lula’yı binlerce İşçi Partisi (PT) üyesi ile diğer sol hareketlerin sempatizanı karşıladı.

Lula’nın aşırı sağcı Jair Bolsonaro’nun önünün açılması için komploya kurban gittiği düşünülüyordu. 2003-2011 arasında devlet başkanlığı görevini yürüten Lula’nın halefi Dilma Roussef de benzer suçlamalarla 2016 yılında görevinden alınmıştı.

Lula’nın geçtiğimiz yıl yapılan devlet başkanlığı seçimlerinden önce adaylığı da mahkeme kararıyla reddedilmişti. Sol seçmenin yanı sıra geniş kesimlerin desteğini alan Lula’nın Bolsonaro’ya karşı kazanmasına kesin gözüyle bakılıyordu.