Brezilya’da inkar stratejisi can alıyor: Dakikada bir ölü

Brezilya’nın aşırı sağcı Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro’nun koronavirüse karşı izlediği inkar stratejisi nedeniyle onbinlerce kişi hayatını kaybetti. Ülkede dakikada bir kişi ölüyor.

Brezilya Cumhurbaşkanı Bolonaro, salgının başından bu yana yapılmaması gereken her şeyi yapıyor. Ülke ağır bir sosyal ve sağlık dramına koşar adım ilerliyor. Siyasi bir kaos ortamı var. Her beş günde bir ölü sayısı katlanıyor.

Başından beri salgını hafife alarak “gripçik” diyen, 15 Mart’ta hükümet yanlısı bir gösteri toplayan Bolsonaro, Sağlık Bakanlığı’nın tavsiyesine rağmen Dünya Sağlık Örgütü’nün taleplerine uymayı reddetti.

Popülaritesini etkileyen ekonomik durgunluğa tepki gösteren Bolsonaro, çoğu eyalet tarafından uygulamaya konulan evde kalma tedbirlerine de karşı çıkarak, halkı evlerinden çıkmaya teşvik etmekten geri durmadı.

Salgın ise güçlü bir şekilde yayılmaya devam ediyor. Ölü sayısı 46 bin 665’e yükseldi. ABD’den sonra en fazla ölümün yaşandığı ülke Brezilya oldu. Vaka sayısı ise 960 bini üzerinde bulunuyor.

Son 24 saatte 32 bini aşkın yeni vaka ve 1200’ü aşkın ölüm gerçekleşti. Bu tablo, ülkede neredeyse her dakika bir kişiin öldüğünü gösteriyor.

Tahminlere göre Ağustos ayından itibaren ölü sayısı 125 bine çıkabilir. Bolsonaro ise kitlesel gösterilerine devam ediyor.