Bolivya 134 yıllık okyanusa erişim mücadelesini kaybetti

Güney Amerika ülkeleri Şili ve Bolivya arasında 134 yıldır süren okyanusa erişim anlaşmazlığında Şili lehine karar verildi.

Denize erişimi olmamasına rağmen donanması dahi bulunan Bolivya, 1884 yılında Tarapaca bölgesini Şili’ye kaybetmesiyle mahrum kaldığı denize erişim için Birleşmiş Milletler’in (BM) en üst yargı organı Uluslararası Adalet Divanı’na (UAD) başvurmuştu.

Hollanda’nın Lahey şehrinde bulunan UAD yargıçları, Bolivya’nın denize erişim hakkı konusunda Şili’nin bu ülkeyle müzakere yapmaya mecbur olmadığına hükmetti. 3’e karşı 12 yargıcın aldığı kararla, Şili’nin denize erişim amacıyla Bolivya’ya geçiş hakkı verme zorunluluğu da gündemden düşmüş olacak.

134 YILDIR SÜREN ANLAŞMAZLIK

Bolivya’da sosyalist devlet başkanı Evo Morales için oldukça önemli olan davaya konu anlaşmazlık 134 yıl öncesine dayanıyor.

1879 yılında başlayan Bolivya ve Peru’nun Şili’ye karşı yer aldığı Pasifik Savaşı’nın sonucunda Şili galip gelmişti. Şili’nin Tarapaca ve Antofagasta bölgelerini işgal etmesiyle başlayan savaş sonunda galip gelmesiyle Bolivya’nın Pasifik Okyanusu’na açılan en önemli kapıları da kapanmıştı.

Denize erişimi olmamasına rağmen ülke içindeki göllerde donanma bulunduran Bolivya için 134 yıllık mücadele de kaybedilmiş oldu.